Zuurkool met appel uit Noord-Holland

seasons

21-10-2011 04:38:09

zuurkool-met-appel-uit-noord-holland

zuurkool-met-appel-uit-noord-hollandVers van de veiling Noord-Holland staat bekend om de teelt van verschillende koolsoorten, een oer-Hollandse groente. Het is namelijk het enige gebied waar de knolvoetziekte, een hardnekkige, moeilijk te bestrijden schimmel, niet voorkomt. Door veilingen zoals de Broeker Veiling, die in 1887 in Broek op Langedijk werd opgericht werden de kwaliteitseisen voor de groenten opgeschroefd. Bovendien konden de Noord-Hollandse boeren daardoor hun producten beter verkopen. De meeste groenten werden via het netwerk van sloten en kanalen per schuit bij de veiling aangeleverd en vervolgens weer via het water verder verspreid over de rest van ons land. Zuurkool met appel Bijgerecht voor 4 personen Ingrediënten 300 gram zuurkool 2 zwarte peperkorrels 3 jeneverbessen 9 laurierblaadjes 4 kaneelstokjes 125 milliliter appelsap 4 flinke appelen 1 eetlepel boter 1 ui, gesnipperd 100 milliliter slagroom zout Bereiding Spoel de zuurkool af met water en kook het ongeveer 10 minuten met de peperkorrels, de jeneverbessen, 1 laurierblaadje, 1 kaneelstokje en een scheutje appelsap. Snijd van de appels een kapje en hol ze uit. Verwijder de stukjes klokhuis en bewaar het vruchtvlees. Smelt de boter in de pan. Bak de uitjes zachtjes ca. 3 minuten en bak nog ca. 2 minuten de stukjes appel mee. Meng de zuurkool met het appelmengsel en de slagroom. Breng op smaak met zout. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vul de appeltjes met de zuurkool, zet het kapje er weer op en zet ze in een ovenschaal. Schenk er de rest van het appelsap omheen en bak ze in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar. Garneer met de rest van de kaneelstokjes en laurierblaadjes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht