Zeeuwse boterbabbelaars

seasons

01-12-2013 15:40:28

zeeuwse boterbabbelaars

zeeuwse boterbabbelaarsHet verhaal gaat dat gasten in Zeeland bij het eerste kopje koffie een schepje suiker kregen en bij het tweede een babbelaar. Babbelaars zijn hard en gaan lang mee: een 
goed excuus om lang te blijven babbelen bij de koffie. Zo kreeg het snoepje zijn naam. De babbelaar zag waarschijnlijk rond 1850 het levenslicht. Toen werd in Zeeland voor het eerst suikerbiet geteeld, waardoor de prijs van suiker daalde. Zeeuwse boterbabbelaars voor circa 30 stuks Ingrediënten: – 75 milliliter water – 125 gram lichtbruine basterdsuiker – 125 gram suiker – 50 gram boter – 5 milliliter (appel)azijn – snufje zout – extra nodig: – suikerthermometer – bakpapier of een siliconenmat – keukenschaar Bereiding: • Doe alle ingrediënten in een stevige pan en breng al roerend aan de kook. • Laat doorkoken tot de thermometer 135 ºC aanwijst. • Giet de suiker op een flink stuk bakpapier of een siliconenmat. • Vouw de massa dubbel met behulp van het papier of het matje. Pas op: de suiker is heet. • Trek de massa (iets afgekoeld) uit tot een lange dunne streng en draai weer in elkaar. • Doe dit totdat de massa een satijnachtige kleur heeft en stijver wordt. • Rol er 2 strengen van circa 1 centimeter doorsnede van en draai de strengen voorzichtig in elkaar. • Knip de streng in stukjes. Laat de babbelaars los van elkaar helemaal afkoelen op bakpapier. • Bewaar de babbelaars tegen het kleven óf apart, 
elk verpakt in een papiertje óf in laagjes gescheiden door bakpapier. Variatie: gebruik 115 gram suiker met 10 gram vanillesuiker voor vanillebabbelaars of meng zodra de suiker iets is afgekoeld ½ theelepel fleur de sel door de massa voor een verrassende zoute toets. 
De babbelaars worden door de toevoeging van 
het zout wel wat brosser. Tekst en recepten: Dosia Brewer Fotografie: Sigurd Kranendonk Styling: Marjolein Vonk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Overige recepten