Zalm met chilipeper, kokos, limoen & gebakken kerstomaten

Marloes Blom

28 november 2022

zalm chilipeper

Een eenpansmaaltijd met zalm, van Rukmini Iyer – uit haar nieuwste boek ‘India Express’. Mmmmmm.

Rukmini over deze zalm:

“Als je deze Zuid-Indiase smaakmaker (een mengsel van kokos, chilipeper, munt, knoflook en limoen) een keer geprobeerd hebt, ga je hem overal op gebruiken: witte vis, kip, paneer, gebakken groenten… Hier krijgt de zalm er een lekker korstje van en worden de tomaten en ui er ook mee op smaak gebracht. Een fijne, snelle eenpansmaaltijd.”

Zalm met chilipeper, kokos, limoen & gebakken kerstomaten

Hoofdgerecht voor 2 personen | Voorbereiding: 10 minuten / Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten

Basis

  • 1 verse rode chilipeper
  • handvol muntblaadjes, plus extra voor eroverheen
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 2 limoenen
  • 1 rode ui, in dunne partjes
  • 250 g troskerstomaten, gehalveerd
  • 2 zalmfilets (van duurzaam gevangen zalm)

Uit de voorraadkast

  • 4 el kokosrasp
  • 2 el neutrale of olijfolie
  • 1 tl zeezoutvlokken
zalm chilipeper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.
  2. Hak de kokos, chilipeper, muntblaadjes, knoflook, het limoensap, 1 eetlepel olie en het zeezout fijn in een specerijenmolen, blender of Nutribullet, tot de chilipeper goed door de kokos is opgenomen (je hebt dan een rood-groene smurrie).
  3. Schep in een braadslede of ovenschaal de ui en kerstomaten door 1 eetlepel olie. Maak ruimte voor de zalmfilets, leg ze er op de huid bij en druk een eetlepel van het kokos-chilimengsel aan op elke filet. Verdeel de rest van het mengsel over de ui en kerstomaten.
  4. Bak alles 20-25 minuten in de oven, tot de zalm gaar is. Bestrooi met muntblaadjes en dien heet op, eventueel met rijst erbij.

India Express

Ontdek makkelijke Indiase gerechten met ‘India Express’ van de koningin van de bakplaten: Rukmini Iyer. In ‘India Express’ laat Rukmini zich inspireren door haar Indiase roots en de recepten van haar ouders en haar familie uit India. Dit kleurrijke kookboek staat boordevol vis- en vega(n) recepten die je zo op tafel zet. Minimale inspanning, groots resultaat, zoals we van Rukmini gewend zijn. Stap aan boord en ontdek gerechten uit álle streken van India. Zet een geweldig feestmaal op tafel met de lekkerste Indiase gerechten als biryani, gefrituurde groenten en curry’s. Soms met een twist, soms klassiek. ‘India Express’ van Rukmini Iyer is een onmisbaar kookboek voor iedereen die de authentieke smaak van India wil ontdekken en perfect voor fans van de bakplaat-boeken.

Rukmini Iyer | India Express. 75 Vega(n) en visrecepten voor elke dag | Becht | € 24,99 | Meer info via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS | FOODSTYLING RUKMINI IYER & JO JACKSON | TEKST RUKMINI IYER

Meer zalm

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten