Broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm (low carb)

Marloes Blom

16-05-2022 10:00:00

broccolipuree

Koolhydraten hebben we allemaal nodig, maar afwisselen met ‘low carb’ recepten is heel gezond. In ‘Low carb, lekker & snel’ van de Vlaamse Julie Van den Kerckhove vind je enorm veel kookinspiratie voor als je een gerecht wil maken zonder al te veel koolhydraten. Wij mogen twee low carb gerechten delen, en gaan sowieso voor deze broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm. Eenvoudig te maken, lekker licht én feestelijk.

Julie over dit recept:
“Is er een grotere comfortfood-klassieker dan witlof in de oven met ham en kaas? Ik was er als kind verzot op, maar dan liefst zonder de hesp. In deze creatieve lowcarb-variant heb ik de aardappelpuree vervangen door een crème van broccoli, en de ham door gerookte zalm.”

Broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm

Voor- of bijgerecht voor 2 personen | Tijd 15 minuten voorbereiding + 5 minuten koken.

Ingrediënten

  • 1 grote broccoli (400 g)
  • 6 stronkjes witlof
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie of (gras)boter
  • amandelmelk, ongezoet
  • 6 dunne sneetjes gerookte zalm (200 g)
  • dille of peterselie
  • zwarte peper en zeezout
  • pistachenootjes of pijnboompitten (optioneel)

Ook nodig

  • 2 kookpannen
  • blender (of mixer)
broccolipuree

Bereiding

  1. Breng twee pannen met water aan de kook, een voor de broccoli en een voor het witlof.
  2. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd die in blokjes. Kook de broccoli vijf minuten tot beetgaar en giet af.
  3. Kook ondertussen ook de witlofstronkjes in een 5-tal minuten gaar en laat ze uitlekken.
  4. Mix de broccoli tot een puree met twee lepels olijfolie of boter in een krachtige highspeedblender, of met behulp van een staaf- mixer/aardappelstamper. Voeg (amandel)melk of water toe tot je de gewenste textuur krijgt. Kruid met peper en zout.
  5. Wikkel elk witlofstronkje in een plakje gerookte zalm en serveer ze op de broccolipuree.
  6. Werk af met fijngehakte dille of peterselie, eventueel pistachenootjes of pijnboompitten en een draai zwarte peper van de molen.

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 9,6 g
Vezels 10,3 g
Eiwitten 25,6 g
Vetten 19,4 g
Calorieën 338,8 kcal

Low carb, lekker & snel

De Vlaamse bestseller-auteur Julie Van den Kerchove schreef eerder kookboeken op het gebied van Keto: een dieet met (extreem) weinig koolhydraten. In haar nieuwste boek ‘Low carb, lekker & snel’ vertelt ze je alles over een meer flexibele lowcarb-levensstijl.

Het boek bevat 60 snelle lowcarb-recepten en een 15-dagen-menuplanprogramma met tijdbesparende mealprep-tips en boodschappenlijstjes. Alle recepten zijn glutenvrij, suikervrij, grotendeels lactosevrij en een combinatie van vegan, vegetarisch, vis en gevogelte. Inclusief kids-proof comfortfoods, zoals spaghetti bolognese, balletjes met frietjes en puree met witlofrolletjes. Kortom: alles wat je nodig hebt om de lowcarb-levensstijl te proberen.

Julie Van den Kerchove | Low carb, lekker & snel. Koolhydraatarme recepten voor meer energie en een gezond natuurlijk gewicht | Lannoo | € 26,99 | Meer info via lannoo.be, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST & RECEPTUUR JULIE VAN DEN KERCHOVE | FOTOGRAFIE HEIKKI VERDURME

Ook lekker & licht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht