Bij een fruittaart denk je waarschijnlijk niet meteen aan witte druiven. Het kost wat tijd om deze wittedruiventaart te maken – maar lekker dat ie is!
Wittedruiventaart met maanzaad
Nagerecht voor 10-12 personen | 30 min. + rijzen 1 uur + vriezer 1 uur + oventijd en afkoelen ± 30 min.
Ingrediënten
- 125 g zachte boter + extra om in te vetten
- 100 g poedersuiker
- snufje zout
- 250 g bloem
- gerapte schil van 1⁄2 citroen
- 2 eidooiers
- 2 el koude melk
Voor de vulling
- 400 g pitloze witte druiven
- 1 tl maanzaad
- 1 el honing
- 500 g mascarpone
- 3 el suiker
- 1 snufje zout
- 3 el witte druivensap of witte wijn
- lievevrouwebedstro (optioneel)
Bereiding
- Vet een quiche- of lage pie-vorm van ± 28 cm in met boter.
- Roer de boter, poedersuiker en het zout romig.
- Wrijf er de bloem, geraspte citroenschil en eierdooiers door.
- Voeg de koude melk toe en kneed tot een soepel deeg.
- Wikkel er plasticfolie omheen en laat 1 uur in koelkast rusten.
- Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm ermee.
- Strooi maanzaad over de bodem en druk het er een beetje in.
- Zet de vorm 1 uur in de vriezer.
- Verwarm de over voor op 180 C.
- Bak de taartbodem in ± 12 min. goudbruin en laat afkoelen.
- Halveer de druiven en roer de honing erdoor.
- Meng de mascarpone met suiker, zout en sap/wijn.
- Verdeel het mengsel over de taartbodem en leg de druiven er in het midden op.
- Garneer – indien gewenst – met lievevrouwebedstro.
CREDITS: FOTOGRAFIE JAN LUIJK | RECEPTEN, BEREIDING EN STYLING ANNELIES MORRIS | BEELDBEWERKING ERIC WEBER