Witlofsoep met een vleugje zoet

Marene Hendriksen

19 February 2019

witlofsoep

Soep is altijd een goed idee! Zeker in de winterperiode om lekker aan op te warmen. Deze witlofsoep wordt een echte smaaksensatie door het toevoegen van Tynjetaler, een romige kaas. Wij delen alles over deze kaas én het recept met jullie.  Voorgerecht voor 4 personen ± 30 min.

Friese Tynjetaler

De Tynjetaler is een zachte, romige kaas met grote gaten. De structuur en smaak hebben wel iets weg van Zwitserse Emmentaler. Deze rauwmelkse koemelkkaas geeft met zijn nootachtige, iets zoetige smaak heel goed tegenwicht aan de licht bittere witlof in deze soep. Koop op www.kaaspakket.com een stuk Tynjetaler voor in de soep.

Ingrediënten

1 kleine ui 1 el boter 2 teentjes knoflook ± 4 stronkjes witlof 1 l kippenbouillon 150 g Tynjetaler 150 g verse roomkaas zout, versgemalen peper

Bereiding

  1. Begin met het snipper van de ui.witlofsoep
  2. Verhit daarna de boter in een soeppan en bak de ui zachtjes in ± 5 min. glazig.
  3. Pers er dan de knoflook boven uit en laat dan nog ± 2 min. meebakken.
  4. Maak de witlof schoon en verwijder vervolgens de stronk en de harde kern.
  5. Houd een paar blaadjes apart om te garneren en snijd de rest in stukjes.
  6. Schep de witlof door het uimengsel en voeg dan de bouillon toe.
  7. Breng aan de kook en laat zachtjes ± 10 min. doorkoken.
  8. Schaaf dan een paar mooie krullen van de Tynjetaler en rasp de rest grof.
  9. Voeg de roomkaas toe en pureer de soep met een staafmixer.
  10. Breng vervolgens op smaak met zout en peper.
  11. Roer de geraspte Tynjetaler door de soep en verdeel over 4 borden of kommen.
  12. Garneer met de rest van de witlof en de geschaafde kaaskrullen.

Tekst en receptuur Dosia Brewer Fotografie Eric van Lokven Styling Cyn Fernandus 

Lees ook:

5 heerlijke herfstgerechten  Kastanjeblad van peer en bladerdeeg Vis met peterselie-korst


Gratis voor jou



Meer Recepten