Heerlijk & verwarmend: chai latte & chai hot chocolate (vegan)

Marloes Blom

19 januari 2022

chai

Troostrijk voedsel kan prima vegan zijn, bewijst Milou van der Will met haar nieuwste kookboek Vegan Comfort. Buiten is het koud, maar binnen is het heerlijk genieten. Met een dampende beker chai latte of chai hot chocolate. Milou over deze chai latte: “Noem jij chai ook altijd chai thee? Ik wel. Maar eigenlijk zeg je, of in elk geval ík, dan dus iets dommigs, want chai betekent thee. Als je dus zegt: goh, doe mij maar een kop chai tea, zeg je dus in feite dat je thee thee wil. Maar goed, in Indonesië zeggen ze dan weer juist heel vaak dingen twee keer hetzelfde, dus zo gek is het allemaal ook weer niet.”

Chai latte

Voor 2 koppen | Bereiding 15 minuten

Ingrediënten

  • 400 ml water
  • 1 tl zwarte thee
  • 1 kardemompeul
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1⁄2 tl venkelzaad
  • 2 schijfjes verse gemberwortel
  • 200 ml havermelk
  • 2 el kristalsuiker
  • 1⁄2 tl gemalen kaneel

Extra nodig: staafmixer (optioneel)

chai

Bereiding

  1. Breng het water in een steelpan aan de kook.
  2. Voeg zodra het borrelt de thee, specerijen en verse gemberwortel toe. Verlaag het vuur, laat zo’n 5 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Voeg nu de havermelk toe en de kristalsuiker. Kook nog een paar minuten. Als je een schuimig laagje wil, kun je de thee even staven met de mixer, maar dat is geen must.
  4. Schenk door een zeefje uit over twee mokken. Garneer met een snufje kaneel.

Milou over deze chai hot chocolate: “Dankzij de specerijen die in mijn warme chocolademelk thuishoren, krijgt geen vrieskou je er meer onder. Bevroren tenen of niet, met deze hottie ga je nog een rondje.”

Chai hot chocolate

1 kop | Bereiding 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 ml havermelk
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt van de volgende specerijen: gemalen kaneel, gemberpoeder, gemalen piment en gemalen kardemom
  • 2 tl cacaopoeder
  • 1 tl kristalsuiker
  • plantaardige slagroom (optioneel)

chai

Bereiding

  1. Houd 2 eetlepels van de havermelk apart. Doe de rest samen met de kruidnagel en overige specerijen in een steelpannetje. Verwarm heel langzaam.
  2. Meng het cacaopoeder met de 2 eetlepels melk en mix met een garde glad. Voeg samen met de kristalsuiker toe aan de warme melk. Roer goed door. Breng langzaam tegen de kook aan. Als het gaat borrelen, haal je het pannetje van het vuur.
  3. Schenk door een zeef in de mok. Top eventueel af met de slagroom.

Vegan Comfort

vegan comfort Vegan comfort food met oosterse smaken. Geurige curry’s, dampende kommen noedels, overheerlijke winterse drankjes, snacks en meer: in de winter is het weer tijd om binnenshuis te genieten van comfort food op z’n best. Wil je dat vegan doen met een oosterse touch? Dan is dit jouw boek. In ‘Vegan Comfort’ vind je meer dan 100 plantaardige originele recepten, van paddo-rendang tot spicy gele curry met fopkip en spinazie, en van teriyaki-tofu-sateh uit de oven tot pastinaakkokoscake met limoenmerengue. Van troostrijke hoofd- en bijgerechten, lekkere buns en dumplings om te snacken, tot drankjes als mangobier met gin. Milou van der Will | Vegan comfort. Plantaardig comfort food met oosterse smaken | Good Cook | € 30,95 | Bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE & STYLING MILOU VAN DER WILL

Meer lekker & handig

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten