Toast met kliekjes knolgroenten

Marloes Blom

21 januari 2023

toast kliekjes knolgroenten

’s Winters heb je, zéker op van die gure grijze dagen, vaker trek in een stevige lunch. Dit recept voor toast met kliekjes knolgroenten is enorm simpel: je maakt ‘m met kliekjes gekookte aardappels en knolgroenten. Tip: houd dan als je een stamppot maakt (bijvoorbeeld deze pompoenstamppot met Marokkaanse twist) wel wat gekookte aardappels en/of groenten achter voor je ze fijnprakt.

Hugh over dit recept:

“Dit is een leuke manier om kliekjes aardappel en andere knolgroente van het avondeten te benutten. Het is een razendsnelle warme, hartige, romige lunch met gesmolten kaas, waarmee je weer een poosje vooruit kunt. Als je toevallig een restje kaassaus of bechamel hebt, is dat een briljante vervanger voor de crème fraîche, en als je echt op kliekjesoorlogspad bent, misstaat een handvol gekookte spinazie of andere bladgroente, of zelfs erwten en/of bonen hier zeker niet op.”

Toast met kliekjes knolgroenten

Lunch | Voor 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie of neutrale olie
  • 1 kleine ui of 1 sjalotje, in ringen
  • 1 kleine teen knoflook, gehakt
  • ongeveer 100 g gemengde, koude gekookte knolgroente (aardappel, wortel, pastinaak, knolselderij, koolraap enz.), in stevige plakjes
  • een handvol gekookte spinazie, bladgroenten, erwten of bonen (optioneel)
  • 1 el halfvolle crème fraîche of zure room
  • 1 dikke snee volkorenbrood Engelse mosterd, naar smaak
  • ongeveer 30 g geraspte, verkruimelde of dun gesneden kaas (Goudse, brie, geitenkaas, blauwe kaas enz.)
  • zeezout en zwarte peper
  • slablaadjes, zoals botersla, witlof, rucola en/of waterkers, voor erbij
toast kliekjes knolgroenten

Bereiding

  1. Verhit de olie in een kleine koekenpan op matig vuur, doe de ui of sjalot erbij met een snufje zout en wat peper, en laat ze 5–10 minuten heel zachtjes bakken, tot ze zacht zijn. Doe de knoflook erbij en bak hem een minuut mee.
  2. Doe de koude gekookte groenten in de pan en bak ze een paar minuten, tot ze warm zijn en bruin beginnen te worden. Voeg vervolgens de bladgroenten toe, warm ze ook even op en roer dan de crème fraîche of zure room erdoor. Voeg zo nodig naar smaak peper en zout toe en zet de pan van het vuur.
  3. Zet de grill aan. Rooster de snee brood en smeer er een heel dun laagje mosterd op. Schep de romige groenten erop, bestrooi ze met de kaas en zet het broodje onder de grill tot de kaas goudbruin is en pruttelt.
  4. Serveer het broodje meteen, met een frisse salade van bittere blaadjes, zoals witlof, rucola of waterkers.

Ultiem comfortfood. Pure recepten voor elke dag

Geniet van het lekkerste comfortfood met ‘Ultiem comfortfood’ van Hugh Fearnley-Whittingstall. Na ‘Veg!’ en ‘Heel veel veg!’ is Hugh terug met een kookboek vol met heerlijke gerechten die gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren. Denk aan pikante pompoen-linzensoep, een smakelijke kip-preitaart en rabarbercrumble. Van soep, stoofpot, taco’s en kebab tot hartige én zoete taarten, cakes en koek: ‘Ultiem comfortfood’ bevat troostrijke recepten van over de hele wereld, voor ieder moment van de dag. ‘Ultiem comfortfood’ staat vol vis-, vlees- én vega(n) recepten. Dit nieuwe kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall is daarom een must-have voor in iedere keuken.

Hugh Fearnley-Whittingstall | Ultiem comfortfood | Becht | € 29,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST HUGH FEARNLEY-WHITTINGSTALL | FOTOGRAFIE SIMON WHEELER

Meer lekkere warme lunch-ideeën


Meer Recepten