Steamed pudding met bosbessen
11-12-2016 11:58:01
Feestelijk en heerlijk fris: deze steamed pudding met bosbessen en vanille. De perfecte afsluiting van het kerstdiner! Steamed pudding met bosbessen Nagerecht voor 6-8 personen Voor het beslag:
- 130 gram bosbessen (diepvries natuurwinkel)
- 125 gram zachte boter + boter om in te vetten
- 50 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- zaadjes van 1 vanillestokje
- snufje zout
- sap en rasp van ½ citroen
- slagroom om te serveren
Extra nodig:
- Voor 1 grote pudding: een afsluitbare steamed-puddingvorm van 1,2 liter of een tulbandvorm, aluminiumfolie en touw.
- Voor 6 kleine puddinkjes: 6 ovenbestendige vormpjes van 200 milliliter, aluminiumfolie
- Laat de bosbessen ontdooien.
- Splits de eieren.
- Zet een ketel met water op.
- Klop intussen met een mixer de boter met de suiker romig.
- Klop er een voor een de eidooiers door en roer dan het bakmeel, extra bakpoeder, de melk, vanillezaadjes, het zout en 50 gram bessen erdoor.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
- Schep het eiwit voorzichtig door het beslag.
- Vet de vorm(pjes) in en giet het beslag in de vorm.
- Sluit de vorm(pjes) af met de deksel of maak een luchtdichte deksel van het (ingevette) aluminiumfolie met touw.
- Doe de vorm(pjes) in een grote pan en giet het kokende water er voorzichtig naast – het water moet ongeveer tot 2/3 van de vorm(pjes) komen. Sluit af met een deksel.
- Laat de pudding circa 2 uur (groot) of 40 minuten (klein) op laag vuur zachtjes gaar worden.
- Controleer tussendoor of er nog genoeg water in de pan zit.
- Haal de vorm(pjes) eruit, verwijder de deksel(s) en stort op een schaal of op aparte bordjes.
- Verwarm in een pannetje de rest van de bessen met de citroen en serveer als saus. Geef er eventueel extra slagroom of custard bij.
PRODUCTIE EN TEKST DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | STYLING JET KRINGS | BEREIDING YVONNE JIMMINK