Spek en ahornsiroop bonen met tijmtoastjes

Anne Bonthuis

17-10-2015 03:23:54

Als de winter in Noord-Amerika zich terugtrekt, komen de tinnen emmertjes en kleine kraantjes uit de schuur tevoorschijn. Het sap van de knoestige ‘maple tree’ gaat stromen, hét hoofdingrediënt van de zoete ‘maple syrup’ oftewel ahornsiroop. Heerlijk in combinatie met hartige ingrediënten!

spekquote

|Bijgerecht | Voor 6 personen| Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 200 gram spek of bacon, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel mosterdpoeder of 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel Worcestershire sauce
  • 1 eetlepel ahornsiroop + 60 milliliter
  • 125 milliliter runderbouillon
  • 280 gram passata (tomaten)
  • blik 240 gram boterbonen, afgespoeld en uitgelekt
  • blik 240 gram cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • blik 240 gram borlottibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • blik 240 gram kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 4 plakjes zuurdesembrood
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 6 takjes tijm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºCelsius.
  2. Doe de olie, het spek en de ui in een grote pan en bak op half hoog vuur in ca. 2 minuten goudbruin.
  3. Voeg de mosterd, tomatenpuree, Worcestershire sauce, 1 eetlepel ahornsiroop, bouillon, passata, bonen, zout en peper toe en roer goed door.
  4. Doe een goed passende deksel op de pan en laat op laag vuur ca. 10 minuten zachtjes koken tot het iets is ingedikt.
  5. Leg intussen het zuurdesembrood op een bakplaat, besprenkel met de rest van de ahornsiroop en de olijfolie.
  6. Leg er de tijm op en bak in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin. Serveer de toast bij de bonen

DH51location maple-092

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht