Sneeuwtaartje met een vulling van bietjes

seasons

01-11-2013 17:09:30

sneeuwtaartje

sneeuwtaartjeIn het bos liggen de prachtigste zelfmaakingrediënten gewoon voor het oprapen. Bomen leveren schors en meesterlijk gevormde takken, vogels prachtig getekende veertjes. Perfecte bouwstenen voor natuurlijke kerstdecoraties voor de feestdagen. Met als kers op de taart: een sneeuwtaartje met winterse allure. Een feestelijke laag kokos of witte chocolade en een decoratie van eetbare paddenstoelen zorgen voor een winterse twinkeling. Sneeuwtaartje Nagerecht voor circa ±6 personen Ingrediënten: Voor de cake – 200 gram rauwe bietjes (circa 1 bietje) – sap van 1 citroen – 2 eetlepels witte-wijnazijn – 125 gram crème fraîche – 125 gram zachte boter 
+ extra om in te vetten – 200 gram suiker – snufje zout – 2 eieren – 1 theelepel vanille-extract – 250 gram bloem – 1 volle eetlepel cacaopoeder – 10 gram bakpoeder Voor het glazuur – 125 gram zachte boter – snufje zout – 250 gram roomkaas – 200 gram poedersuiker Voor de versiering – 80 gram geraspte kokos – 1 eiwit (op kamertemperatuur) – 50 gram suiker – snufje zout – cacaopoeder om te bestrooien Bereiding: • Verwarm de oven voor op 150 °C. • Vet 4 taartblikken of springvormen van 10 cm doorsnede in. • Schil de biet en rasp het vruchtvlees. • Voeg het citroensap en de azijn toe en pureer zo fijn mogelijk met een keukenmachine of staafmixer. • Voeg de crème fraîche toe en klop tot een egale massa. • Doe de boter, suiker en het zout 
in een kom en mix romig. • Voeg al kloppend stuk voor stuk 
de eieren toe. • Klop er de bietenpuree en het vanille-extract door en meng alles. • Meng de bloem met de cacao 
en het bakpoeder en roer met het 
bietenmengsel tot een egaal beslag. • Verdeel het beslag over de blikken en bak de cakes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. • Laat de cakes op een rekje in de blikken 10 minuten afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vorm om ze helemaal af te laten koelen. • Snijd met een scherp kartelmes 
de bovenkanten van de cakes recht. • Doe alle ingrediënten voor het 
glazuur in een kom en klop licht en romig met een elektrische mixer. • Leg 1 cake op wat bakpapier op een bord, zodat de cake makkelijk te verplaatsen is. • Schep er 1/6 van het glazuur op en strijk glad. • Leg nu een tweede cake op het glazuur en lepel hier 2/6 van het glazuur over. • Verdeel met een paletmes of met een ander dun, breed mes zo goed mogelijk het glazuur over de boven-
kant en de zijkanten. (Het hoeft niet perfect, er komt nog kokos over.) • Zet het taartje in de vriezer en maak op dezelfde manier nog een taartje met de overige twee cakes en het glazuur. • Zet dit taartje circa 15 minuten in de vriezer en druk dan met de hand de kokos op de bovenkant en op de zijkanten van de beide taartjes. • Zet ze tot gebruik in de koelkast. • Verwarm de oven voor op 90 °C. • Klop met een elektrische mixer het eiwit tot zachte pieken. • Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de suiker en het zout toe. • Blijf kloppen tot het schuim heel stijf en glanzend is. • Doe het eiwit in een spuitzak met een glad mondje van 1 cm doorsnee. • Spuit op een bakblik dat bekleed is met bakpapier 2 rondjes met een diameter van 5 cm en een hoogte van circa 2,5 cm. Maak de puntjes vlak met een natte vinger. • Spuit 2 rondjes met een diameter van 3 cm en een hoogte van circa 1,5 cm voor kleine paddenstoeltjes. • Spuit 4 steeltjes van 1,5 cm hoog. • Houd nog wat eiwit over en zet dit afgedekt weg. • Bak de schuimpjes circa 1 uur en haal ze uit de oven. • Draai de hoedjes om en spuit wat van het overgebleven schuim in het midden. • Zet er de steeltjes op en bak nog circa 20 minuten. • Neem de paddenstoeltjes uit de oven en bestrooi ze voorzichtig met wat cacaopoeder. • Plaats ze op de taart en serveer. Tip 1 De paddenstoeltjes kunnen al een paar dagen van tevoren worden gemaakt. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Tip 2 Niet dol op kokos? Gebruik dan geraspte witte chocolade.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Nagerecht