Sleedoorn-bessenjam

seasons

20 July 2012

sleedoorn-bessenjam-touw-kaas

sleedoorn-bessenjam-touw-kaasIn Seasons 5 vindt u wadrecepten van Janet Frieling. Janet en Hans nemen gasten mee op hun klipper om ze kennis te laten maken met de kruiden en andere goede dingen van het wad. Vandaag  op Seasons.nl Janet’s recept om zelf Sleedoorn-bessenjam te maken. Voor ca. 4 potjes jam van 250 milliliter -1 kilo sleedoornpruimen. Als het nog niet gevroren heeft, één nacht in de vriezer leggen. -Vul dit aan met een keuze uit: handvol meidoornbessen, pruimen, kornoeljebessen, bramen of stukjes appel -1 uitgeperste citroen -250 gram (oer)suiker of 1 afgestreken eetlepel steviapoeder -1 zakje marmellopoeder *Breng citroen en fruit met 0,75 liter water aan de kook. Laat het op een zacht vuur doorpruttelen tot de sleedoornpruimen zacht zijn. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het geheel te droog wordt. *De pitten in de sleedoornpruimen bevatten ook veel pectine, en de massa zal al een klein beetje dikker worden. Stort de massa in een ouderwetse draaizeef en druk zoveel mogelijk van het vruchtvlees hierdoor. *Roer de marmello door de suiker en doe dit met het vruchtvlees in de pan. Breng het geheel weer aan de kook. Ongeveer 1 minuut laten doorkoken. *Daarna goed schoongemaakte en gesteliriseerde glazen potten zo vol mogelijk vullen en een tijdje op de kop weg zetten. Het is resultaat is een prachtig donkerpaarse jam met een licht zurige smaak. Deze jam smaakt erg lekker bij een stukje oude geiten- of schapenkaas.


Gratis voor jou



Meer Overige recepten