Sinaasappel-rozemarijncake
11-05-2019 07:08:53
Cake is altijd een goed idee! Deze heerlijke variant met sinaasappel en rozemarijn is misschien geen alledaagse cake, maar dat maakt hem niet minder lekker. Wij delen het recept met jullie. Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 200 milliliter olijfolie extra vierge
- 4 takjes rozemarijn
- 150 gram witte basterdsuiker
- 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- snuf zout
Bereidingswijze
- Boen de sinaasappel goed schoon onder warm water en maak hem droog.
- Snijd er 4 mooi dunne plakken af en laat de plakken op keukenpapier uitlekken.
- Rasp van de overgebleven sinaasappel de oranje schil heel dun af. Pers deze helft uit.
- Knip de malse toefjes van de rozemarijn en ris de rest van de naaldjes van de takjes. Hak deze naaldjes heel fijn. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm in en bestuif de wanden met een beetje bloem.
- Schenk de olijfolie in een beslagkom. Voeg de suiker en marmelade toe en klop alles met de handmixer in 2-3 minuten tot een homogene massa.
- Voeg een voor een de eieren toe en klop alles in 5-8 minuten tot een lichtgeel beslag, voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- Klop er ook 2-3 eetlepels sinaasappelsap door en tot slot de rozemarijn, de sinaasappelrasp en de bloem.
- Schenk het cakebeslag in de vorm en leg de plakken sinaasappels naast elkaar op het beslag. Leg de toefjes rozemarijn ertussen.
- Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de cake in een uur en een kwartier goudbruin en gaar.
De cake is gaar als een erin gestoken satéprikker er weer droog uitkomt. Laat de cake in de vorm 10 minuten afkoelen. Maak de randen los en keer de cake op een rechthoekige schaal.
Lees ook:
Kruidige falafel met tahindip Hartige taart met burrata, groene asperges en viooltjes Bolletjes van zuurdesem en havermout