Schuimige citroenvla

seasons

06-04-2012 07:13:20

Schuimige citroenvla

Schuimige citroenvla In het aprilnummer van Seasons staan bijzondere recepten uit de archieven van de borg Menkema in Groningen. Om dit te vieren 5 weken lang iedere week een achtiende-eeuws familierecept. Deze week: schuimige citroenvla. Citroenen en andere citrusvruchten waren in de achttiende eeuw nog echt een luxe. Hollandse winters zijn wat te veel van het goede voor citrusvruchtbomen die eigenlijk rond de Middellandse Zee groeien. De boompjes werden dan ook meestal in een kuip gezet en ’s winters binnengehaald in de oranjerie. De Menkemaborg heeft nooit een oranjerie gehad, maar op tekeningen van de tuinen in de achttiende eeuw staan wel bomen in kuipen groeien. Misschien overwinterden zij wel in het Schathuis. In ieder geval wordt er in het kookboek volop gebruik gemaakt van deze exotische vruchten. Schuimige citroenvla Nagerecht voor 4-6 personen 4 eieren sap en rasp van 2 citroenen + extra citroenen om te garneren 100 milliliter witte wijn (vervang eventueel de helft van de witte wijn door rozenwater) 100 gram fijne tafelsuiker kaneel naar smaak Splits de eieren en klop de dooiers met de suiker wit en schuimig. Doe het eiermengsel met de wijn, de citroenrasp en het sap in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan met kokend water en laat al roerend au bain dik worden, maar niet koken. Klop de eiwitten stijf en schep ze door de vla. Laat helemaal doorwarmen totdat er een stijvere consistentie ontstaat. Roer er eventueel nog een snufje kaneel door. Laat afkoelen. Verdeel over 4 mooie schaaltjes of glazen. Snijd 1 citroen in heel dunne plakjes en garneer er de citroenvla mee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht