Sangria in de winter? Jazeker; de warme kruiden van het seizoen combineren prima met de frisheid van klassieke sangria. Hier vind je het recept. Liever alcoholvrije sangria? Dat kan, lees hieronder onze tip hoe je de sangria zonder alcohol maakt.
Sangria: zo maak je deze kerst-variant
Voor 6-8 personen
Bereidingstijd: ± 20 minuten, + 4 uur tot 1 nacht in de koelkast
Ingrediënten
- 1 fles fruitige rode wijn (bijv. merlot of tempranillo)
- 100 ml sinaasappelsap
- 100 ml appelsap (of appelcider voor extra smaak)
- 100 ml cognac of brandewijn (evt.)
- 1-2 el honing of ahornsiroop
- 2 kaneelstokjes + evt. extra om te garneren
- 4-5 hele kruidnagels
- 1 steranijs (+ extra voor de garnering) 2 sinaasappels (in schijfjes)
- 1 appel (in dunne schijfjes)
- 125 g granaatappelpitjes
- 300 ml bruiswater of gemberbier ijsblokjes
- evt. verse vijgen, voor de garnering
Lees ook: Prachtig kerstdessert: stoutcakejes met topping van chocolademousse

Bereiding
- Schenk de rode wijn, het sinaasappelsap en het appelsap in een grote kan of kom. Voeg cognac of brandewijn toe als je een sterkere sangria wilt. Roer de honing of ahornsiroop erdoor tot deze goed is opgelost en pas de zoetheid naar smaak aan.
- Voeg de kaneelstokjes, kruidnagels en steranijs, sinaasappelschijfjes, appelschijfjes en granaatappelpitjes toe. Dek de kan af en laat de sangria minstens
4 uur, bij voorkeur een nacht, in de koelkast staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. - Voeg vlak voor het serveren bruiswater of gemberbier toe. Serveer in glazen gevuld met ijsblokjes en zorg ervoor dat elk glas wat van het fruit bevat.
- Garneer naar wens met een kaneelstokje, steranijs, partje vijg of een schijfje sinaasappel.
Tip: Maak een Red Christmas kerstsangria met witte wijn of mousserende wijn en vervang het sinaasappelsap door cranberrysap en garneer met verse cranberry’s.
Tip 2: Vervang de wijn door een mix van druivensap en appelcider voor een alcoholvrije versie.
Een andere verwennerij voor tijdens de feestdagen? Wat dacht je van: Witte-chocolade likeur met nootmuskaat
FOTOGRAFIE MATS DREYER/TAVERNE AGENCY | RECEPTEN JAN IVAR NYKVIST/TOASTSTUDIO.NO | STYLING LINE DAMMEN