Romige koffie-éclairs
23-02-2015 07:16:22
Trakteer uzelf of uw visite op heerlijk romige koffie-éclairs.
Romige koffie-éclairs Voor 10 éclairs
Ingrediënten: Voor de vulling – 80 gram maïzena – 9 deciliter volle melk – 2 zakjes vanillesuiker – 150 gram fijne tafelsuiker – 2 eieren – 6 eidooiers – 1 deciliter koude sterke koffie
Voor de éclairs – 100 gram boter – 2 deciliter water – 110 gram bloem – mespunt zout – 4 eieren
Voor het glazuur – 200 gram poedersuiker – 1⁄2 theelepel oplos-espressopoeder – 1 1⁄2 theelepel heet water – 100 gram bittere chocolade
Bereiding: Voor de vulling • Roer een papje van de maïzena en 2 eetlepels van de melk. • Klop in een hittebestendige kom de 2 suikers met de eieren, de eidooiers, de koffie en het maïzenapapje goed door elkaar. • Breng in een pan de melk aan de kook. • Giet al kloppend de melk bij het eimengsel. • Giet het mengsel weer in de pan en breng het al roerend zachtjes aan de kook. Kook het mengsel in 3-5 minuten gaar. • Schenk in een kom, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen.
Voor de éclairs • Verwarm de oven voor op 200 ̊C. • Smelt de boter met het water in een pan. • Neem de pan van het vuur en voeg in 1 keer de bloem met het zout toe. • Zet de pan weer op het vuur en klop het beslag tot het gaar is en het deeg een mooie klont vormt. • Neem de pan van het vuur als het geheel van de bodem loslaat. • Roer hier 1 voor 1 de eieren door en klop door tot een glanzend deeg. • Doe het nog warme deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit 10 éclairs van 10 cm lengte op een ingevette bakplaat. • Bak de eclairs in 20-30 minuten gaar. • Neem uit de oven, prik overal een gaatje in en laat afkoelen op een rekje. • Vul de éclairs met behulp van een spuitzak met de vulling.
Voor het glazuur • Meng de suiker met de espressopoeder en roer met het water tot een glazuur. Voeg wat extra water toe als het te dik is. • Besmeer de bovenkant van de éclairs met het glazuur. Laat hard worden. • Smelt de chocolade in circa 1 minuut in de magnetron. • Doop een lepeltje in de chocolade en maak met een zwaaiende beweging chocodraadjes op de éclairs.
Receptuur Dosia Brewer Fotografie Rob van der Vet Styling Jet Krings Bereiding Yvonne Jimmink