Je kan ze tegenwoordig op veel plekken wel kopen: pretzels. Maar misschien is het leuk om ze ook eens zelf te maken?
Pretzels
Bijgerecht voor 10 personen | ± 60 min.
Ingrediënten
- 300 ml lauw water
- 2 tl suiker
- 500 gram tarwemeel
- 2 tl gist
- 20 g baksoda
- 1 tl zout
- 1 ei, geklutst
- grof zeezout
- ook nodig: bloem om het werkblad te bestuiven
Bereiding
- Meng in een kom 6 el water met de suiker en los de suiker op.
- Voeg vervolgens de rest van het water en het meel, de gist, de baksoda en zout toe.
- Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg gedurende 10 min., totdat het deeg stevig en soepel is.
- Laat het vervolgens op een koele plek ± 30 min. rusten.
- Bestuif een werkblad met wat bloem. Kneed het deeg kort en verdeel in 10 gelijke bollen.
- Rol de 10 kleine deegbollen uit tot slierten van ± 40 cm lang.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Leg een sliert deeg horizontaal voor je neer. Vouw de punten van de sliert naar boven toe, zodat er een open cirkel ontstaat. Sla de uiteinden kruislings over elkaar heen of haak de uiteinden om elkaar heen. Vouw de uiteinden van de slierten naar je toe, zodat ze op het ronde gedeelte van de pretzel vallen. Druk alles een beetje aan, zodat het goed blijft zitten. Vorm ook pretzels van de overige deegslierten.
- Bedek de pretzels met een theedoek en laat ze nog eens 10 min. rijzen.
- Bestrijk ze vervolgens met een geklutst ei en strooi er zeezout over.
- Bak de pretzels in 12 min.
CREDITS: FOTOGRAFIE JAN LUIJK | RECEPTEN, BEREIDING EN STYLING ANNELIES MORRIS | BEELDBEWERKING ERIC WEBER