Met een tulband bakvorm maak je het jezelf net een tikje makkelijker, qua iets op tafel toveren met de kerst. In de extra dikke kersteditie van Seasons maken wij daarom deze prachtige Earl Grey-tulband – mét bramenglazuur voor dat extra feestelijke accent.
Earl Grey-tulband met bramenglazuur
Nagerecht voor 12 personen | Bereidingstijd 30 min. + oventijd 1 uur
Ingrediënten
- 300 g boter, op kamertemperatuur + extra boter om in te vetten
- 300 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
- 75 ml melk
- 2 theezakjes Earl Grey
- 300 g witte basterdsuiker
- 6 eieren
- snuf zout
- 2 sinaasappels, geraspt
- 2 tl vanille-extract
- 125 g bramen
- 1 el yoghurt
- 250 g poedersuiker
Ter decoratie
- 30 g gesuikerde sinaasappelschil
- 3 takjes tijm
- poedersuiker
Verder nodig
- spiraalvormige tulbandvorm van 26 cm, inhoud 2,4 liter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C. • Beboter de bakvorm en bestuif met bakmeel. Verwarm de melk tot lauwwarm en laat de theezakjes trekken in de melk.
- Klop de boter en suiker luchtig met een mixer, voeg een voor een de eieren toe aan het beslag. Zeef het bakmeel boven de kom en spatel het met het zout door het beslag.
- Meng de getrokken Earl Grey- melk, de theeblaadjes uit 1 theezakje Earl Grey, de sinaasappelrasp en het vanille-extract door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm en bak 1 uur in de voorverwarmde oven. Test of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar.
- Laat de tulband 10 min. afkoelen op een rooster. Haal hem dan uit de vorm en laat de cake nog minimaal 1 uur helemaal afkoelen.
- Prak 25 gram bramen fijn met een vork. Meng het pulp met de yoghurt en de poedersuiker tot je een stevig glazuur hebt. Versier de tulband met het glazuur, verse bramen, gesuikerde sinaasappelschil en takjes tijm. Bestrooi de tulband met extra poedersuiker voor een winters effect.
Seasons kerst
In Seasons kerst, nú in de winkel, nog meer (vega) kerstrecepten & heerlijke recepten chocola. En verder:
- Binnenkijken in een kersthuis vol roze rode tinten & in een huisje op een tiny island
- De kunst van het bloemschikken door floral artist Anne van Midden
- Kap je eigen kerstboom, bezoek een kerstfair + nog 6 tips voor de feestdagen
- Met de arrenslee door Noord-Zweden
- Alles over Amaryllis
- Winterwandelen bij het Loo
- Extra: 8 wenskaarten
Pak deze extra dikke Seasons dus mee uit de winkel, of bestel ‘m eenvoudig online (je betaalt geen verzendkosten).
Oók feestelijk als dessert
- Bij deze tiramisù lik je gegarandeerd je vingers af…
- Gebakken kwarktaart met peperkoekbodem en cranberryjam
- Chocolademousse van zijden tofu met zevenzadenchocolade en laurierkaramel
Koop je altijd een kerststol? Je kunt ‘m ook zelf maken – op deze video zie je hoe je een kerststol met marsepein maakt!