In alle boomgaarden hangt het fruit te blozen. Het oogsten kan bijna beginnen. Zet de pannen dus maar vast klaar voor het imiteren van deze ‘smakelijke stillevens met appel en peer’.
Voorgerecht voor 12 personen! | Bereiden paté 25 minuten (24 uur rusten & 90 minuten oventijd), bereiden chutney 3 uur en 15 minuten
Nodig Voor de paté
- 300 gram kippenlevers
- 4 gram vanillesuiker
- 150 gram magere varkenslappen
- 250 gram spekblokjes
- 300 gram half om half gehakt
- 1 1/2 theelepel zeezout
- 8 jeneverbessen, geplet
- 1 witte boterham
- 1 ei
- 1 ui, fijn gesneden
- 3 knoflooktenen, uit de pers
- boter om in te vetten
- 250 gram ontbijtspek in repen
- verder nodig: patévorm (inhoud 1 liter), bakpapier, aluminiumfolie, grote, diepe ovenschaal (waar patévorm in past)
Voor chutney (2 potjes)
- 400 gram appels
- 750 gram kweeperen
- 2 rode pepers
- sap van 2 limoenen
- 4 deciliter water
- 125 gram gedroogde cranberry’s
- 125 gram blanke rozijnen
- 3 kleine uien (ca. 375 gram), in dunne partjes
- 2 theelepels zout
- 500 gram bruine basterdsuiker
- 250 milliliter appelciderazijn
- 250 milliliter kruidenazijn
- 2 citroenblaadjes of rasp van 1 citroen
Chutney is na een maand op z’n lekkerst!
Bereiding paté
- Maak de kippenlevers schoon en doe ze in de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker toe en maal fijn.
- Voeg het varkensvlees toe en maal weer fijn.
- Voeg de spekblokjes toe en maal opnieuw fijn.
- Doe het mengsel in een kom en voeg het gehakt, het zeezout en de jeneverbessen toe.
- Verkruimel het brood en voeg dit toe.
- Kneed alles goed door.
- Laat het mengsel 24 uur afgedekt in de koelkast rusten en meng er dan het ei, de ui en 3 geperste teentjes knoflook door.
- Vet een patévorm in met boter.
- Leg de reepjes ontbijtspek zo in de vorm dat ze over de rand heen hangen en straks de bovenkant van de paté kunnen bedekken.
- Doe het patémengsel in de vorm en sla de reepjes spek erover zodat de hele paté omwikkeld is met spek.
- Leg er een stukje bakpapier ter grote van de paté overheen en doe de deksel erop.
- Omwikkel de patévorm met aluminiumfolie en zet het geheel in de grote ovenschaal.
- Plaats de schaal in de oven en giet tot ca. 2/3 van de bovenkant van de patévorm kokend water in de schaal.
- Bak de paté 90 minuten op 180 °C.
Deze chutney kan ongeveer een jaar worden bewaard!
Bereiding chutney
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
- Snijd de kweeperen in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd de ongeschilde kweeperen en appels in kleine blokjes.
- Verwijder de zaadjes uit de pepers en snijd ze in kleine stukjes.
- Doe deze en alle andere ingrediënten bij elkaar in een pan met een dikke bodem en breng op laag vuur al roerend aan de kook. Laat 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
- Roer het mengsel regelmatig.
- Verwijderd de deksel van de pan en laat de chutney nog 2 uur op een zeer laag vuur garen en inkoken. Roer regelmatig door.
- Schep de hete chutney in goed schoongemaakte en gesteriliseerde potten en sluit meteen af.
Tip Laat de paté en de chutney afkoelen en het liefst nog ca. 1 dag in de koelkast rijpen. Serveer samen.