Patatje stoofzwam vega(n) – met zelfgemaakte mayo

Marloes Blom

11 april 2022

pataje stoofzwam

Als je vega(n) bent is een patatje stoofvlees geen optie. Maar dit Vlaamse vegan patatje stoofzwam, uit ‘De vega atlas’ van Isabel Boerdam (@dehippevegetarier) is ook om van te smullen, probeer maar. Isabel over dit gerecht: “Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!”

Patatje stoofzwam vega(n) | België

Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!

Ingrediënten

Voor het patatje stoofzwam

  • 1 kg kruimige aardappels, in dikke frieten gesneden
  • 1 1⁄2 l zonnebloemolie, om in te frituren
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 2 wortels, geschrapt en fijngesneden
  • 450 g oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 150 g koningsoesterzwammen, in reepjes gesneden
  • 1 el bloem
  • 2 flesjes Dubbel-bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 el mosterd
  • 2 plakken peperkoek, in grove stukken
  • (plantaardige) roomboter
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de plantaardige mayonaise

  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 1 el appelazijn
  • 1⁄2 citroen, het sap
  • 1 tl mosterd
  • 200 ml olijfolie

Ook nodig:

  • keukenmachine
  • frituurpan (optioneel)
  • keukenpapier

patatje stoofzwam

Bereiding

  1. Spoel de frieten af en laat deze uitlekken. Verhit zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur tot ongeveer 150 °C. Frituur de frieten 4-5 minuten totdat deze heel licht gebruind zijn. Let op: zorg dat de frietjes niet bruin kleuren. Laat ze uitlekken en afkoelen.
  2. Verhit roomboter in een braadpan op middel- hoge temperatuur en fruit de ui en de wortels 5-6 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Verhoog de temperatuur en bak de zwammen 6-8 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Bestrooi met bloem, bak 1-2 minuten en voeg het Dubbel-bier toe. Voeg de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de mosterd en de peperkoek toe en roer alles goed door elkaar.
  3. Verlaag de temperatuur, zet de deksel op de pan en laat de oesterzwammenstoof 2 uur zachtjes sudderen terwijl je deze af en toe doorroert. Kookt de stoof te ver in? Voeg dan een scheut water toe. Haal op het laatst de laurierblaadjes uit de stoof.
  4. Verwarm de laatste 15 minuten van de kooktijd opnieuw de zonnebloemolie in de kookpan of frituurpan tot 190 °C. Frituur de frieten 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  5. Maak nu de mayonaise. Doe de sojamelk, appelazijn, het citroensap en de mosterd in de keukenmachine. Mix en giet langzaam de olie erbij tot er een samenhangend geheel ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, en eventueel extra citroensap.
  6. Verdeel de stoof over de borden samen met de Vlaamse frieten en serveer het patatje stoofzwam met mayonaise.

De vega atlas

vega atlas In De vega atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens te bieden hebben en sta versteld van de mogelijkheden! Denk aan gerechten als jackfruit-rendang, geen-rendierstoof en Turkse pides met walnotengehakt. En wat dacht je van Biet Wellington? Dat is het mooie aan de vega-keuken: het kan altijd.

Isabel Boerdam | De vega atlas. In 160 vega(n) recepten de wereld rond | € 35 | Carrera culinair. Meer informatie via carreraculinair.nl, bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST ISABEL BOERDAM | FOTOGRAFIE SVEN BENJAMINS | STYLING NICOLE DE WERK

Meer vegan kookinspiratie

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht