Pastinaak en bloemkool: een lekkere combinatie. En al helemaal gecombineerd met vongole. Smullen!
Pastinaak-bloemkoolsoep met vongole
Voorgerecht voor 4 personen | ± 40 min.
Ingrediënten
Voor de soep
- 500 g pastinaak
- 200 g bloemkool
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 3 el olijfolie
- 1 groentebouillonblokje
- 1 (biologische) citroen
- 150 g crème fraîche
Voor de vongole
- 500 g vongole
- 2 tenen knoflook
- 10 g platte peterselie
- 30 g boter
- 200 ml witte wijn
- 20 g apple blossom (bestel bij de groentewinkel)
Bereiding
- Schil de pastinaken en snijd in kleine stukken.
- Snijd de bloemkool in roosjes.
- Snipper de uien en snijd de tenen knoflook fijn.
- Snijd de bleekselderij in boogjes.
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan.
- Fruit de knoflook, ui en bleekselderij 5 min. aan. Voeg daarna de pastinaak en bloemkool toe. Bak nog 5 min. aan.
- Voeg 1 l kokend water en het bouillonblokje toe. Laat 15 min. doorkoken met de deksel op de pan.
- Pureer de soep glad met een staafmixer.
- Rasp de schil van de citroen. Pers de vrucht uit. Voeg het citroenrasp en 3 el citroensap en de crème fraîche toe aan de soep.
- Breng de soep verder op smaak met zout en peper, maar laat niet meer koken.
- Spoel de vongole schoon onder koud stromend water. Controleer of alle schelpjes dicht en heel zijn.
- Hak de tenen knoflook en de peterselie fijn.
- Verhit de boter in een ruime koekenpan.
- Fruit de knoflook 1 min. aan.
- Bak de schelpen in de knoflookboter 2 min., blus met de wijn.
- Voeg als laatste de gesneden peterselie toe.
- Serveer de soep met de vongole en garneer met de apple blossom.
CREDITS: FOTOGRAFIE JAN LUIJK | STYLING INGRID VAN KURINGEN, JULIE TEEKEN (FOOD) | RECEPTUUR JULIE TEEKEN | BEWERKING DOSIA BREWER