Oostenrijkse kerstkoekjes: Linzer Kekse

Anne Bonthuis

15 December 2016

Culinair Seasons-redacteur Dosia Brewer houdt van reizen én van koekjes: waar ze ook is, ze bezoekt altijd eerst de lokale banketbakker. Voor Seasons bakt ze haar 5 favoriete kerstkoekjes, zoals deze heerlijke zoet-gevulde Linzer Kekse uit Oostenrijk. Bekijk de andere 4 recepten in de nieuwste Seasons. Linzer Kekse zijn echte klassieke Oostenrijkse kerstkoekjes, afgeleid van de beroemde Linzer Torte, een van de oudst bekende taarten in de wereld. Het deeg van de taart en de koekjes wordt gemaakt met amandelmeel en beide soorten gebak worden gevuld met jam. De Linzer Kekse heeft altijd een opening aan de bovenkant waar de jam, meestal frambozenjam, mooi uitpiept. Recept Linzer Kekse uit Oostenrijk Voor ± 20 koekjes ± 30 min. + rusten ± 30 min. + oventijd 12-15 min. Ingrediënten

  • 150 g zachte boter
  • 75 g poedersuiker + extra om te bestrooien
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kleine eidooier
  • 175 g bloem
  • 75 g gemalen amandelen snufje zout
  • 1⁄2 potje abrikozenjam of frambozenjam

koekjes Bereiding

 1. Klop de boter met de poeder- suiker en de vanillesuiker in ± 5 min. romig.
 2. Klop de eidooier erdoorheen en kneed dan met de bloem, gemalen amandelen en het zout tot een glad deeg.
 3. Druk tot een platte schijf en laat ± 30 min. rusten in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 170°C.
 5. Rol de schijf op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 1⁄2 cm dik en steek er rondjes uit met een doorsnede van ± 8 cm.
 6. Leg de rondjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Steek uit de helft van de koekjes met een klein stekertje een hartje, sterretje of rondje.
 7. Breng de rest van het deeg weer samen tot een bal en steek er koekjes uit. Herhaal tot het deeg op is.
 8. Bak de koekjes in het midden van de oven in 12-15 min. gaar.
 9. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.
 10. Bestrijk de koekjes zonder gat met wat jam. Bestrooi de koekjes met gat royaal met poedersuiker en dek er de koekjes met jam mee af.

Decoratie-idee Leg onder de koekjes een in een driehoek gevouwen wit linnen servet. De verzilverde schaal is verder versierd met goudkleurige sterren van keramiek en takjes eucalyptus. Dosia Brewer: zoetekauw gaat op reis Seasons’ culinair redacteur Dosia Brewer, die in Nederland werd geboren, maar tot haar negende in Kenia woonde, combineert op haar blog Cookie Companion haar liefde voor zoet en voor verre landen. Ze beschrijft er traditionele koekjes uit alle hoeken van de wereld. Dosia: “In welk land ik ook ben, de eerste stop is de banketbakkerij. Dan sta ik me voor de vitrines te verlekkeren en te kijken wat hier nu weer gebakken wordt. Het is zo leuk om te zien dat er in elk land met de ingrediënten die voorhanden zijn altijd wat lekkers gemaakt wordt. Thuis ga ik dan aan de slag en probeer precies de smaak en structuur te vinden van wat ik proefde op reis. Het resultaat, plus een lekkere zelfbedachte variant, is terug te zien op mijn blog Cookie Companion.” dosia TEKST, RECEPTUUR EN BEREIDING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE DENNIS BRANDSMA | STYLING LINDA VAN DER HAM TAFELKLEED € 299 (FLEUR DE LYS). SERVETTEN € 12 P.ST. (ZARA HOME). ZESHOEKIG SCHAALTJE € 16,95, STERREN € 8,95 P.ST. (MC BLOOM). GROTE SCHAAL € 50, KOMMETJE € 40, ZEEFJE € 30 (KYRA TEN CATE). LINT € 2,45 P.M. (JAN DE GROTE KLEINVAKMAN).


Gratis voor jouMeer Overige recepten