Noga met pistache en witte chocolade

seasons

28 September 2012

nougat recept pistache

De smaragdgroene pistachenootjes uit het Siciliaanse Bronte zijn wereldwijd bekend om hun kwaliteit. Om die te behouden oogsten de pistacheboeren met de hand en alleen in oneven jaren. In Seasons 7-2012 een mooie oogst-reportage over pistachenoten. Vandaag op Seasons.nl één van de heerlijke recepten uit deze reportage.

Zoet | Voor 40 stukjes noga

Ingrediënten

 • 4 stukken ouwel (eetpapier, van elk ca. 10 x 22 cm)
 • 560 gram suiker
 • 80 milliliter water
 • 500 gram glucosestroop (zie recept of kant-en-klaar te koop)
 • 2 eiwitten
 • 1/2 theelepel rozenwater
 • 350 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)
 • 180 gram witte chocolade, in stukjes
 • (extra nodig: een suikerthermometer)

 Bereidingswijze Noga met pistache en witte chocolade

 1. Bekleed een bakblik van ca. 20 x 45 cm met bakpapier. Knip de ouwel op maat en leg 2 stukjes op het bakpapier.
 2. Doe de suiker met het water en de glucosestroop in een middelgrote pan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Roer voorzichtig met een houten lepel tot alle suiker is opgelost. Zet dan een suikerthermometer in de pan en laat de suiker zachtjes koken.
 3. Vul de gootsteen alvast met een klein laagje water. Daarin wordt straks de hete pan gezet om het kookproces te stoppen.
 4. Doe de eiwitten in een kom en zet de mixer klaar. Zet het vuur hoger en blijf bij de pan. Klop de eiwitten stijf zodra de temperatuur van het suikermengsel 120 °C bereikt. Neem de pan van het vuur als het mengsel 140 °C is en zet de pan ca. 5 seconden in het laagje koud water.
 5. Giet al kloppend met de mixer in een straaltje de hete suikerstroop door de eiwitten. Doe het rozenwater erbij en klop nog 3 minuten door tot er een glanzend, stijf mengsel ontstaat.
 6. Schep nu met een lepel de pistachenoten en de chocolade door het eiwitmengsel. Schep het geheel op de ouwelblaadjes en druk goed aan. Leg de laatste 2 blaadjes ouwel erbovenop.
 7.  Laat ca. 6 uur afkoelen en snijd de noga in stukken. Bewaar in een goed afsluitbare doos die is bekleed met bakpapier. Leg ook tussen de laagjes noga bakpapier. Anders blijft alles plakken.

De noga is ca. 1-2 weken buiten de koelkast houdbaar.

Tip van de redactie

Glucosestroop kan zelf gemaakt worden, maar is ook te koop in winkels die gespecialiseerd zijn in taarten bakken en via internet www.deleukstetaartenshop.nl of www.chocolatewarehouse.nl

Glucosestroop Smelt 250 gram glucose (als druivensuiker te koop) met 15 milliliter water in een pan met dikke bodem. Roer zachtjes en duw alle kristallen aan de wand weer in de siroop. Houd op met roeren als alle glucose is opgelost en breng het mengsel aan de kook. Laat de stroop 30 seconden doorkoken. Bewaar het in een goed afgesloten pot.

. Fotografie: Rob van der Vet  Styling: Annelies Morris  Bereiding: Sander de Ponti  Receptuur: Dosia Brewer 


Gratis voor jouMeer Overige recepten