Nazomer fruittaart

seasons

07-10-2011 05:14:33

Dubbel lekker is deze donkere nazomeroogst: prachtig van uiterlijk en zalig zoet en zacht van smaak. Geplukt in het wild, in een boomgaard of gekocht bij de groenteboer: deze donkere schonen geven op tafel graag de geheimen van hun karakter prijs. Multifruittaart Voor 6-8 personen 8 plakjes roomboterbladerdeeg 50 gram suiker + extra om te bestrooien 50 gram amandelen, fijngemalen 50 gram zachte boter 1 ei 25 gram bloem zout 3 eetlepels vlierbessenjam of andere donkere jam 3 blauwe pruimen 3 zwarte vijgen 125 gram bramen 6 kersen 140 gram bevroren zwarte bessen + extra voor op de taart frambozenlimonadesiroop naar smaak. Ontdooi het bladerdeeg. Leg de plakjes op elkaar en rol ze op bakpapier uit tot een cirkel van 25 cm doorsnede. Snijd eventueel wat bij. Kerf met een scherp mesje een rand van circa 2,5 cm rondom. Snijd het deeg niet helemaal door. Prik met een vork de binnencirkel goed (telkens op circa 0,5 cm afstand) in met een vork. Besprenkel de rand met suiker en laat het deeg in de koelkast circa 15 minuten goed koud worden. Klop met een mixer de amandelen met de boter, suiker en het ei goed samen. Klop ook de bloem en het zout erdoor. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de binnencirkel eerst dun met wat vlierbessenjam en dan met het amandelmengsel. Snijd de pruimen doormidden en ontpit ze. Snijd de helften in dunne partjes. Snijd de vijgen in dunne plakjes. Verdeel het fruit over het amandelmengsel. Verdeel de bramen, kersen en wat bessen erover. Bak de taart in 15-20 minuten in het midden van de oven gaar. Pureer de bevroren bessen in een keukenmachine of blender met een flinke scheut siroop. Pureer tot sorbetijsdikte. Proef en voeg eventueel nog wat siroop of suiker toe. Neem de taart uit de oven en serveer de taart warm of koud met wat van het ijs en eventueel wat vlierbessensiroop.

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht