Mosselen & Alsacewijnen

seasons

14 november 2011

Gekookte_mosselen_riesling

Gekookte_mosselen_rieslingGekookte mosselen en een Pinot Blanc d’Alsace vormen een perfect paar, of zoals de Fransen zeggen: un bon mariage. Dat is bekend, maar niet voor elk mosselgerecht is Pinot Blanc de ideale wijn. Gelukkig zijn er genoeg andere Elzasserwijnen om mooie mosselcombinaties mee te maken. Liefhebbers van frisse mosselgerechten met tomaat genieten het meest wanneer ze er een Riesling d’Alsace bij drinken. Oosters getinte gerechten als roerbak-mosselen met kerrie en koriander vragen om een rondere wijn met exotischere aroma’s zoals de spicy, trendy Pinot Gris d’Alsace. En ook heel verrassend: paella met een Pinot Noir d’Alsace! De Elzas De Elzas is 100% Frans, maar doet hier en daar Duits aan. Niet zo gek, want dit gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan. Vakwerkhuizen, goed gevulde bloembakken en sommige gerechten roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek meer dan Frans maken. Hier regeren de witte wijnen die in de elegante, slanke, groene flûte-flessen worden gebotteld. Er zijn vooral (mild)droge maar ook friszoete tot volle, fluweelzachte wijnen te vinden. Gekookte mosselen met Riesling d’Alsace en roomsaus Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 20 minuten Wijnadvies: Pinot Blanc d’Alsace, Riesling d’Alsace Ingrediënten Saus: 1 sjalotje 20 g boter 20 g bloem 2 dl visbouillon 1 dl kookroom 1 tl mosterd Mosselen: 2 kg mosselen 1 prei 1 ui 2 takjes peterselie 1 stengel bleekselderij Riesling d’Alsace Bereidingswijze Saus: Snipper het sjalotje en fruit het in de boter. Roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut onder voortdurend omscheppen garen. Giet de visbouillon en de room erbij en roer tot de saus kookt en bindt. Laat ca. 5 minuten zachtjes koken en voeg de mosterd toe. Voeg bouillon toe als de saus te dik wordt. Mosselen: Spoel de mosselen. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snijd de prei en de ui in dunne ringen. Snijd de bleekselderij in plakjes en hak de peterselie. Doe dit samen met een glas Riesling d’Alsace in een grote pan. Vul de pan voor maximaal driekwart met mosselen en volg vanaf hier de bereidingsinstructie van het recept op pagina 9. Serveer met de warme roomsaus, Franse frietjes of stokbrood. Wijntip Een rijpe Riesling d’Alsace met citrustonen en frisse, zachte zuren maakt dit gerecht nog fijner en eleganter van smaak. Een Pinot Blanc d’Alsace benadrukt zijn romige kant. Bron: Dit is een recept van www.mosselen.nl/ Op www.smaakexperience.com staan nog meer (mossel-)recepten met wijntips. Beleef thuis de Alsace Smaakexperience!

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht