Luikse Salade

seasons

16-12-2011 09:39:18

Luikse salade Belgisch recept

Luikse salade Belgisch receptAchter authentieke gerechten schuilt vaak een verhaal om van te smullen. En dus ging culinair journalist Marc Declercq op zoek naar de oorsprong en receptuur van oeroude Belgische gerechten. In de nieuwste Seasons vindt u drie recepten uit zijn boek ‘De Oude Belgen in de Keuken’. Hieronder vast een voorproefje: de Luikse Salade. Geschiedenis Luikse salade moet wellicht op het eind van de achttiende en begin negentiende eeuw ontstaan zijn als een eenvoudige maaltijd voor de werkende klasse. De gebruikte ingrediënten zijn eenvoudig en streekgebonden. De groenten komen uit het Maasbekken, waar ze al eeuwenlang worden gekweekt. Aardappelen doen hun intrede in het begin van de achttiende eeuw en werden rond 1750 al uitgebreid geteeld in de regio. Om een perfecte Luikse salade te maken, wordt Corne de Gatte aanbevolen, een oud vastkokend aardappelras dat ontstond in het nabije Haspengouw. Het gebruik van een lauwe vinaigrette met wijnazijn om het gerecht af te werken, stamt uit de middeleeuwen. Met wisselende ingrediënten moet het gerecht uiteindelijk tot de huidige samenstelling zijn gekomen. Luikse salade (uit ‘Cuisine et Folklore’ van Gaston Clement, Editions Le Sphinx, 1957) Ingrediënten 500 gram boontjes 3 grote aardappelen 125 gram spek ½ deciliter wijnazijn peterselie ajuin Bereiding Kook de boontjes in gezouten water en laat ze uitlekken. Snijd de aardappelen in schijfjes en kook ze. Schik aardappelen en boontjes op een bord. Strooi er fijngehakte peterselie over en fijngehakte ui. Bak spek in boter en strooi het spek met het spekvet over de salade. Deglaceer de pan met wijnazijn en giet deze over de salade. Meer anekdotes uit de Belgische oerkeuken? Het boek ‘De Oude Belgen in de Keuken’ door culinair journalist MarcDeclercq bevat 25 traditionele Belgische gerechten. U kunt het boek bestellen via uitgever Borgerhoff & Lamberigts.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht