Lamsbout gemarineerd in yoghurt + yoghurt met radijs

Linde Verhulst

23 maart 2018

lamsbout

De lekkere fris-zure smaak van yoghurt komt zowel in hartige en zoete gerechten goed tot zijn recht. Zo ook deze lamsbout gemarineerd in yoghurtsaus. Maak je gerecht af met een yoghurtsausje met radijs. Lees ook hoe je zelf yoghurt maakt! 

Lamsbout gemarineerd in yoghurt + yoghurt met radijs

Hoofdgerecht voor 4-6 personen. De bereidingstijd is ± 15 min. + marineren 5 uur + oventijd: 2 uur.

Ingrediënten

  • 500 g dikke yoghurt
  • Blaadjes van 1 bosje munt
  • 5 tenen knoflook
  • 1 tl zeezout
  • Versgemalen peper
  • 50 ml olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el mosterd
  • 1 lamsbout met bot (1,5 kg)
  • 4 citroenen, doormidden gesneden
  • 500 g aardappels, geschild en doormidden gesneden
  • 1 bosje radijsjes, schoongemaakt

lamsbout

Bereiding

  1. Meng de helft van de yoghurt met de helft van de munt, 4 teentjes geperste knoflook, het zout, 1 tl versgemalen peper, de olie, het citroensap en de mosterd en smeer er het lam mee in.
  2. Laat het lam ± 5 uur of liever 1 nacht gewikkeld in een zak marineren in de koelkast.
  3. Neem ± 1 uur van tevoren uit de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Doe het lam in een braadslee met de citroenen en de aardappel.
  6. Bestrooi met zout en dek losjes af met folie.
  7. Laat in ± 2 uur gaar worden.
  8. Neem het folie van het lam en bak nog ± 10 min. voor een knapperig korstje. *Neem het vlees, aardappels en citroenen uit de oven.
  9. Houd aardappels en citroenen warm en laat het vlees afgedekt op een plank ± 10 min. rusten.
  10. Snijd de radijsjes in heel kleine partjes en meng ze met de rest van de yoghurt, de rest van de munt en 1 geperst teentje knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Zet de braadslee met het braadvocht op het vuur en voeg al roerend ± 75 ml water toe.
  12. Roer de aanbaksels los en laat ± 5 min sudderen.
  13. Breng op smaak met zout en peper.
  14. Serveer het lam met de aardappels, citroen, saus en jus.

Zelf yoghurt maken?

Onze culinair redacteur Dosia Brewer gebruikte voor de yoghurtsaus dit recept:

Ingrediënten:

  • 1 l (volle) melk
  • 2 el biologische yoghurt

Bereiding:

  1. Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  2. Laat ± 2 min. doorkoken en laat dan afkoelen tot ± 45°C of tot de melk nog zo warm is dat je je vinger er net 10 tellen kunt inhouden.
  3. Klop de yoghurt los met wat van de hete melk en roer dan alles goed door elkaar in de pan.
  4. Dek de pan af met een deksel en wikkel in een handdoek.
  5. Laat ± 8 uur of 1 nacht op een warme, tochtvrije plek staan.
  6. Giet over in een afsluitbare doos en laat koud worden in de koelkast.
  7. De yoghurt is ± 1 week houdbaar.

Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Eric van Lokven | Styling Jet Krings Bereiding Goran Todorovich

Lees ook…

Aardappeltartiflette met Messekleverkaas Pulled pork met pittige barbecuesaus Pittige kip in tomaten-yoghurtsaus

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht