Kerststol met marsepein – met instructievideo van Rukmini Iyer

Marloes Blom

18-12-2021 09:00:07

kerststol

Je kunt natuurlijk een kerststol kopen, bij de bakker of supermarkt. Maar je kunt ‘m ook zelf maken, naar dit recept uit ‘De zoete bakplaat’ van Rukmini Iyer. Op het filmpje legt ze uit hoe ze ‘m maakt, handig! Rukmini over deze kerststol: “Als het december wordt, krijg ik zin in Duits kersteten: Lebkuchen, glühwein, gemberkoekhuisjes en natuurlijk een kerststol. Deze is verrassend eenvoudig zelf te maken (al moet ik toegeven dat ik wel een keukenmachine met deeghaak heb) en de moeite waard – het huis gaat er ook heerlijk van ruiken.”

Kerststol met marsepein

Zoet | Voor 8-10 porties | Voorbereiding: 45 minuten + 3 uur rijzen / Bakken: 25-30 minuten

Ingrediënten

  • 110 ml melk
  • 350 g tarwebloem
  • 5 g instantgist
  • 250 g tuttifrutti
  • 100 ml cognac
  • 40 g fijne suiker
  • zeezout
  • 1⁄2 tl kaneel
  • 1⁄2 tl geraspte nootmuskaat
  • geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 middelgroot vrije-uitloopei, losgeklopt
  • 110 g gesmolten roomboter
  • 150 g marsepein

Voor eroverheen:

  • 3 el gesmolten boter poedersuiker

kerststol

Bereiding

  1. Verwarm de melk in een pan tot hij lauw is. Roer 50 gram van de bloem en alle gist erdoor en laat 30 minuten rusten – de melk ziet er daarna dik uit, met luchtbelletjes.
  2. Roer intussen in een schaaltje de tuttifrutti door de cognac en zet apart.
  3. Doe de rest van de bloem met de suiker, een snufje zeezout, de kaneel, nootmuskaat en citrusschillen in een grote kom en zet apart.
  4. Giet na 30 minuten de gistmelk bij de bloem en suiker, samen met het losgeklopte ei en de gesmolten boter. Roer met een houten lepel alles door elkaar.
  5. Kneed het deeg 7-8 minuten met een deeghaak tot het glad en elastisch is (of 10 minuten met je handen – voeg een klein beetje extra bloem toe als dat nodig is).
  6. Giet de cognac uit het schaaltje met tuttifrutti en spatel voorzichtig het fruit door het deeg. Vorm er een bal van, dek deze af en laat 2 uur rijzen, of tot hij in volume is verdubbeld.
  7. Boks de lucht uit het deeg en vorm de stol. Dat is een beetje moeilijk om uit te leggen – hieronder zie het op het filmpje. Of vorm een groot ovaal van het deeg, van ongeveer 25 centimeter lang. Druk er met een deegroller in de lengte een sleuf in tot bijna op het aanrecht, op ongeveer een derde van de lange kant van het ovaal. Rol een lange worst van de marsepein en leg deze in de sleuf.
  8. Maak met de deegroller een tweede, iets minder diepe sleuf op ongeveer twee derde van het deeg en vouw de kant met de marsepein erover, zodat de marsepein helemaal bedekt is met deeg. Het deeg heeft dan een bult in het midden, dus een doorsnede zou eruitzien als de rug van een dromedaris. Druk het deeg rond de bult met de deegroller goed aan.
  9. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Bak de stol 25-30 minuten in een op 180 °C hetelucht/200 °C elektrisch voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gerezen is.
  10. Bestrijk de stol met de gesmolten boter, zeef er poedersuiker naar smaak over en laat de stol afkoelen op een rooster. Is hij eenmaal afgekoeld, dan kun je hem 1 week laten ‘rijpen’ in een goed afgesloten trommel, maar om eerlijk te zijn vind ik dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De zoete bakplaat

Laat de oven het werk doen – ook voor de lekkerste zoete baksels, toetjes en desserts. In ‘De zoete bakplaat’ van bestsellerauteur en koningin van de ovengerechten Rukmini Iyer vind je de heerlijkste recepten voor cakes, muffins, taarten, koekjes en brownies. Net als bij ‘De groene bakplaat’ en ‘De snelle bakplaat’ vind je in dit boek heerlijke smaakcombinaties, zoals deze kers-walnootbrownies met mascarpone, maar ook saffraansinaasappelcake en chocolade-limoentaart. Rukmini Iyer | De zoete bakplaat. 75 verleidelijke recepten uit de oven | € 21,99 | Becht | Meer info becht.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOODSTYLING RUKMINI IYER | FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS

Meer (kerst)recepten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Overige recepten