Mmmmmmm: gezouten karamel en chocolade slice

Marloes Blom

12 augustus 2021

gezouten karamel en chocolade slice

Is jouw lievelingschocola ook het oranje reepje van Tony’s Chocolonely? Dan vind je deze gezouten karamel en chocolade slice van Australian chef Belinda MacDonald ongetwijfeld ook om je vingers bij af te likken…. Belinda over deze goddelijke ‘slice’: “Net als zovele jonge meisjes in Australië deed ik ook mee aan ballroom-danscompetities. En net zoals de voetbalmoeders hier, bakken ook daar de moeders plaatkoeken en cakes om te verkopen en zo geld in te zamelen voor de club. Dit gebakje verkocht eigenlijk altijd zichzelf en is nog steeds een van mijn favorieten.”

Gezouten karamel en chocolade slice

Zoet | Voor 20 slices | 20 minuten baktijd Oorsprong Australië Voorverwarmde oven 170 °C

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 80 g fijne suiker
  • 150 g fijne patisseriebloem

Voor de gezouten karamel

  • 110 g boter
  • 110 g lichtbruine suiker
  • 1/2 theelepel fleur de sel
  • 150 g gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels golden syrup of honing

Voor de chocolade

  • 250 g pure chocolade

Ook nodig: diepe vierkantvormige bakvorm chocolate karamel slice

Bereiding

  1. Eerst maken we de bodem. Meng de boter en de suiker samen, voeg de bloem toe en mix tot kruimels.
  2. Neem een diepe bakvorm, vet in met boter en bekleed met bakpapier. Druk de kruimels in de vorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.
  3. Laat afkoelen terwijl je de gezouten karamel maakt.

De gezouten karamel

  1. Breng in een kookpan de boter, suiker, fleur de sel, gecondenseerde melk en golden syrup aan de kook. Blijf verder roeren en laat inkoken gedurende 5 minuten.
  2. Neem de pan van het vuur en blijf nog eens 2 of 3 minuten roeren.
  3. Giet over de bodem en laat afkoelen.
  4. Smelt de chocolade in een kom in de magnetron. Roer in de chocolade elke 30 seconden tot alles gesmolten is. Giet de gesmolten chocolade over de gezouten karamel. Zet de bakvorm in de koelkast en laat afkoelen. Snijd het gebak met een verwarmd mes (even je mes onder warm water houden en dan afdrogen) in stukken. A great slice!

Belinda’s homemade cookies

limoncelloEr zijn mensen die koekjes bakken en mensen die dat nooit doen. Maar zelfs als je in de laatste categorie valt, ga je wellicht overstag bij het zien van Belinda’s homemade cookies. Deze van oorsprong Australische chef kwam voor de liefde naar België, en reisde daarvoor de wereld rond. Dat zie je terug in de liefst 66 gevarieerde cookies & plaatkoeken in haar kookboek: van haar eigen havermoutkoekjes tot smeuïge brownies en zalige lamingtons. Bij die recepten sprokkelde ze ook verhalen. Want, aldus Belinda: “Een koekje is nooit zomaar een koekje, maar een herinnering, troost of cadeautje aan jezelf op een doordeweekse dag.” Belinda MacDonald | Belinda’s homemade cookies. 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld | € 20,99 | Lannoo | Meer info via Lannoo.be, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel CREDITS: TEKST BELINDA MACDONALD | BEELD KRIS JACOBS | FOODSTYLING ANJA SPRIET

Meer lekkers van Belinda

Meer bijzonder lekkere choco-recepten voor chocoladeliefhebbers

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten