Kabeljauw met kruidenkorstje en peterselie-olie

Anne Bonthuis

17-04-2015 07:45:48

Rob van der Vet

Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.

Hoofdgerecht voor 4 personen |Bereiden: circa 30 minuten.

  • 3 eetlepels olijfolie + extra voor in vetten
  • 5 eetlepels wit broodkruim of panko (Japans paneermeel)
  • 1 kleine, biologische citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 25-30 gram peterselie
  • 4 dikke visfilets, bijv. kabeljauw, schol of een ander witvis (met MSC-keurmerk)
  • peper, zout

Lekker met bijvoorbeeld gekookte krieltjes in de schil en verse peterselie.

  1. Maak ruim van tevoren de peterselie-olie (zie onder).
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Vet een lage ovenschaal in waar de visfilets naast elkaar in passen. Leg ze in de schaal met wat tussenruimte.
  4. Snijd de peterselie en de knoflook fijn en rasp de citroen met een fijne rasp. Doe alles in een kom.
  5. Meng daar broodkruim en olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Verdeel het mengsel over de bovenkant van de visfilets. Dat hoeft niet te netjes, maar houd de zijkanten van de vis vrij.
  7. Bak de vis in 15-20 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) gaar in de hete oven. Het korstje mag iets bruin kleuren.
  8. Als de vis nét gaar is, druppelt u er peterselie-olie omheen.

Tip Hollandse schol wordt duurzaam gevangen. Dunne visjes samen maken ook dikke vis. Dus stapel voor dit gerecht een paar scholfiletjes op elkaar en snijd in porties. Puzzel kleinere stukjes aan elkaar tot een mooie portie en steek er een prikker in als dat nodig is.

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht