Kaasringen met cheddar, komijn en nigellazaad 

Marloes Blom

19 November 2022

kaasringen

Mmmm wij zetten deze hartige kaassnack uit het nieuwste boek van Rukmini Iyer, ‘India Express’, sowieso op tafel in de feestelijke decembermaand. Maar daarvoor moeten we ‘m natuurlijk eerst al even uitproberen…

Rukmini over dit gerecht:

“Als je bladerdeeg in de vriezer hebt liggen, ben je nooit meer dan 30 minuten verwijderd van deze lekkere kaasringen. De vorm doet me denken aan mijn favoriete Zuid-Indiase snack, Murukku (een ander recept in dit boek, red), die mijn oma met de hand draaide en vormde. De smaakmakers zijn afkomstig van mijn meest favoriete Bengaalse snack ooit: nimki, verslavend lekkere bladerdeegachtige ruitjes met nigellazaad. Deze kaasringen zijn gevuld met nigellazaad, cheddar en komijnzaad om ze nog lekkerder te maken – probeer die zielig kijkende viervoeters te negeren.”

Kaasringen met cheddar, komijn en nigellazaad 

Snack (voor veel personen) | Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten

Basisingrediënten

  • 1 rol van 400 g bladerdeeg
  • 75 g oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
  • 1 scharrelei (M), losgeklopt

Uit de voorraadkast

  • 1 volle tl komijnzaad
  • 1 volle tl nigellazaad, plus wat extra voor eroverheen
kaasringen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C hetelucht of 220 °C elektrisch en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg het vel bladerdeeg op een met bloem bestoven aanrecht. Voor lekker kruimelige kaasringen moet het deeg iets dunner zijn dan dat het is als je het koopt, dus rol het met een deegroller uit tot het aan elke kant 5 centimeter groter is en net minder dan 2 millimeter dik.
  3. Bestrooi de helft van het deeg met de cheddar, komijn en het nigellazaad en vouw het deeg over de vulling heen dubbel. Druk de randen dicht. Rol het deeg iets uit, tot het plat is, en snijd het in repen van 1 centimeter. Draai een reep een paar keer voor je de uiteinden op elkaar drukt zodat je een ring hebt. Leg deze op de beklede bakplaat en herhaal met de rest.
  4. Bestrijk alle ringen met het losgeklopte ei. Bestrooi ze met nog meer nigellazaad en bak ze 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  5. Laat ze een paar minuten afkoelen op een rooster en dien ze warm op. Laat ringen die over zijn helemaal afkoelen voor je ze in een afgesloten doos bewaart. Ze blijven twee dagen goed.

India Express

Ontdek makkelijke Indiase gerechten met ‘India Express’ van de koningin van de bakplaten: Rukmini Iyer. In ‘India Express’ laat Rukmini zich inspireren door haar Indiase roots en de recepten van haar ouders en haar familie uit India. Dit kleurrijke kookboek staat boordevol vis- en vega(n) recepten die je zo op tafel zet. Minimale inspanning, groots resultaat, zoals we van Rukmini gewend zijn. Stap aan boord en ontdek gerechten uit álle streken van India. Zet een geweldig feestmaal op tafel met de lekkerste Indiase gerechten als biryani, gefrituurde groenten en curry’s. Soms met een twist, soms klassiek. ‘India Express’ van Rukmini Iyer is een onmisbaar kookboek voor iedereen die de authentieke smaak van India wil ontdekken en perfect voor fans van de bakplaat-boeken.

Rukmini Iyer | India Express. 75 Vega(n) en visrecepten voor elke dag | Becht | € 24,99 | Meer info via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS | FOODSTYLING RUKMINI IYER & JO JACKSON | TEKST RUKMINI IYER

Meer lekkere hapjes


Gratis voor jouMeer Recepten