Zo maak je de perfecte kaasplank

Marloes Blom

1 September 2021

kaasplank

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is – een kaasplank kan altijd. Maar hoe maak je nu de perfecte kaasplank? Je leest het in ‘Een feest van smaak’ – met smakelijke en feestelijke recepten voor iedere maand. Deze kaasplank staat ingedeeld bij februari, maar zoals gezegd: wij lusten een kaasplankje altijd wel, dus voilà! De makers van ‘Een feest van smaak’ over deze perfecte kaasplank: “Kaas kan altijd. Maak jouw kaasplank nu compleet met onze tips en zorg voor sfeer en gezelligheid aan tafel!”

kaasplank

Zo maak je de perfecte kaasplank

  1. Geniet ten volle van kaas op kamertemperatuur. Zo ontwikkelen de smaken zich het best. Haal de kaas twee uur op voorhand uit de koelkast.
  2. Brood maakt de plank helemaal af. Serveer kaas met originele broodsoorten. Een knapperig stokbrood, smaakvol notenbrood en een getoast rozijnenbroodje zijn onmisbaar bij verschillende kazen.
  3. Goede boter mag uiteraard ook niet ontbreken.
  4. Ga voor kazen uit verschillende families, met verschillende texturen en smaken. Onze kaasmeesteres selecteert steeds een geiten- of schapenkaas, een witschimmel-, roodbacterie-, harde of halfharde kaas en een blauwschimmelkaas om mee af te sluiten. Een kaasthema kan ook leuk zijn door bijvoorbeeld alleen maar met Belgische kazen te werken.
  5. Let op de schik- en snijwijze van de verschillende kazen. Zachte kazen kun je perfect met een botermesje serveren. Snijd ronde of vierkante kazen in spietjes. Harde of halfharde kazen kun je als staafjes schikken. Snijd cilindervormige kazen in schijfjes.
  6. Voorzie bij elke kaas een apart mes. Zo kunnen de smaken zich niet met elkaar vermengen. Leg de kaas op volgorde van zacht naar pittig. Duid eventueel met vlaggetjes de kaassoorten aan.
  7. Garnituur maakt of kraakt de plank! Klassiekers zoals noten, crackers, gedroogd en vers fruit zijn altijd welkom, maar wees niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Ga eens voor vijgen, knapperige groentjes, verschillende chutneys of jams! Breng fraîcheur op je plank met zilveruitjes, augurkjes en pickles.

Een feest van smaak

Houd je van het goede leven – met zo nu en dan een feestje en vooral veel gezellig samen eten? Trakteer jezelf dan op ‘Een feest van smaak’ met daarin niet alleen recepten, maar ook styling ideeën. Want smaak en sfeer beleef je samen, aldus de makers – onder wie het team van de Vlaamse versmarkt Van Eccelpoel. Het boek is ingedeeld per maand; elke maand heeft een toepasselijk feestelijk thema en bijpassende recepten. Van ‘Do the detox’ in januari (met bijvoorbeeld het recept van een Quinoaburger met garnituur en wortel) tot ‘Van veld naar bord’ in maart (met het recept voor een Aardbeiensoepje met roze peper & citroenkoekjes), en ‘Let’s go swimming in the w… cocktails & fingerfood – poolpartyproof’ in juli. Ook kun je her en der meer lezen over de herkomst van de verse, ambachtelijke producten. Van Eccelpoel, Smaakmakers & Femke Vandevelde | Een feest van smaak | € 29,99 | Lannoo | Meer info via Lannoo.be, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel CREDITS: TEKST VAN ECCELPOEL, SMAAKMAKERS (RECEPTEN) & VANDEVELDE (REDACTIE & INTROTEKSTEN) | BEELDEN KRIS JACOBS | STYLING CAROLE DAEMS

Meer feestelijks lekkers


Gratis voor jouMeer Overige recepten