Jonge Jenever
18-10-2015 03:39:49
Beroepsborrelaar en connaisseur van het Bourgondische leven Onno Kleyn combineert er lustig op los. Welke Nederlandse jenevers of wijnen vormen een smaakvol duo met welk Nederlands kaasjes?
Jenever is het Hollandse distillaat bij uitstek. Zoals we hem nu kennen, bescheiden gearomatiseerd met jeneverbessen en soms met wat angelicawortel en sint-janskruid, maakte pas naam na de Tweede Wereldoorlog. Jonge jenever is een drank die traditioneel begeleid wordt door bitterballen en leverworst, gul voorzien van mosterd. Maar het kan ook anders! Neem bijvoorbeeld eens de Friese nagelkaas.
In Friesland was boter ooit het belangrijkste product. Boeren roomden de melk af om de room te kunnen karnen. Van de magere melk werd kaas gemaakt, die echter wat schraal smaakte. Kruidnagels en komijnzaad bleken hem echter prettig op te peppen. Resultaat: een stoere, door en door Friese kaas, landelijk en eerlijk. Nog intenser is de oude Brockelaer, pittig, vol, mondvullend. Daar moet iets naast staan, iets dat het bijna bijtend zoute partij geeft. Jonge jenever, precies!
Kaas: belegen Friese nagelkaas en overjarige Brockelaer. Nieuwe oogst Hollandse walnoten. Plank, glazen en tafelkleed (Voorhaven 7). Bord, ‘Girl with the Pearl Earring’, uit Dutch Master Collection Holland (Mauritshuis).
Tekst Onno Kleyn | Productie & fotografie Jan Luijk | Assistent & retouche Eric Weber