Januari bloemkoolmaand: Italiaanse bloemkoolschotel

Laurence Talet

04-01-2019 19:09:21

Italiaanse bloemkoolschotel

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag een heerlijke Italiaanse bloemkoolschotel uit het kookboek Chez L’Hirondelle van Heleen Oosterveld. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 20-30 min.

 Ingrediënten:

  • 700 g aardappelen
  • kleine bloemkool
  • 3 dl melk
  • 70 g boter
  • 70 g bloem
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 tl tijm
  • 2 eieren
  • 100 g rauwe ham (liefst Parmaham )
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • grote ovenschaal

Italiaanse bloemkoolschotel

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen, kook ze gaar, laat afkoelen en snijd ze in plakjes.
  2. Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  3. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken.
  4. Snijd de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge koekenpan

Saus:

  1. Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat.
  2. Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  3. Neem de saus van het vuur.
  4. Klop de eieren los en meng deze door de saus.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Doe een laagje van de saus in een ruime ovenschaal.
  7. Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm.
  8. Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken reepjes ham door elkaar.
  9. Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes.
  10. Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi deze weer met wat tijm.
  11. Giet de rest van de saus over de schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.
  12. Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in ca. 30 min mooi bruin.

Beeld: www.smulweb.nl | Recept: Heleen Oosterveld, Chez L’Hirondelle | Prijs: €19,99 | ISBN nummer: 9789027476326 |

Lees ook:

Januari bloemkoolmaand: tabouleh van bloemkool Januari bloemkoolmaand: ovenschotel met bloemkool en kruiden Januari bloemkoolmaand: hele geroosterde bloemkool

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht