Niets Hollandser dan een bloemkool, zou je denken. Maar de mogelijkheden ermee zijn eindeloos, ontdekten we. Of je kiest voor roosteren, bakken, koken of stomen: met de talentvolle roosjes maak je gerechten die verrassen. In de nieuwste Seasons (3 januari in de winkel) staan de lekkerste recepten met bloemkool. De aanleiding voor de redactie om januari uit te roepen tot bloemkoolmaand en onze favoriete recepten met jullie te delen! We starten de maand met dit recept van hoofdredacteur Fanny Glazenburg: een hele geroosterde bloemkool met tahinsaus.
Fanny over haar favoriete bloemkoolrecept: “Als fan van Yotam Ottolenghi had ik bijna al z’n geroosterde bloemkoolrecepten al eens gemaakt. Behalve deze hele, omdat ie best lang in de oven moet en ik daar niet altijd tijd voor had. Blij dat ik er eindelijk de tijd voor heb genomen, want ook die geroosterde bloemkoolbladeren waren heerlijk!”
Dit recept is geschikt voor ca. 4 personen
Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool (ca. 1,3 kg, bladeren intact houden)
- 45 g boter op kamertemperatuur (of kokosolie)
- 2 el olijfolie
- Himalaya zout
Bereidingswijze
- Knip met een schaar een deel van de bloemkoolbladeren af, zodat er zo’n 5 cm van de roosjes zichtbaar is.
- Vul een pan (waar de bloemkool royaal in past) tot driekwart met water. Breng water aan de kook, voeg zout toe en laat de bloemkool in de pan zakken, met de witte kant naar onderen. Breng het water weer aan de kook, laat de bloemkool 6 minuten koken en schep hem dan met behulp van een schuimspaan met de witte kant naar beneden in een vergiet. Zet de kool 10 minuten opzij om uit te lekken en af te koelen.
- Verhit de oven op 170 °C.
- Meng de boter en de olie. Leg de bloemkool met de witte kant boven, bestrijk hem met het olie/botermengsel en bestrooi en 1¼ theelepel zout. Zet de bakplaat in de oven en rooster de kool 1½-2 uur. Bestrijk de bloemkool elke 20 minuten met het boter/oliemengsel tot de bloemkool echt gaar en donker goudbruin is en de bladeren krokant geroosterd zijn.
- Haal de bloemkool uit de oven en zet hem even opzij om af te koelen. Verdeel de kool dan over de borden. Heerlijk met onderstaande dipsaus.
Groene tahinsaus
Ingrediënten:
- 80 g tahin (liefst Libanese)
- 15 g peterselie (grof gehakt)
- 1 kleine teen knoflook
- 3 el citroensap
- Ca. 80 ml water
- Himalayazout
Bereidingswijze:
- Schep de tahin met peterselie en knoflook in de kleine vorm van een keukenmachine. Pureer ca. 1 minuut tot de tahin groen is en voeg het water toe met het citroensap ¼ theelepel zout. Laat de machine draaien tot het een gladde, groene saus is, met de consistentie van slagroom. Meng er, als hij te dun is, nog wat tahin door, of voeg als hij nog te dik is een scheutje water toe.
Lees ook:
Venkelworstjes met gebakken appels
Courgette met noten-zalmmousse
Pompoensoep met Griekse yoghurt