Hongaarse Beigli

seasons

7 november 2014

hongaarse-beigli

hongaarse-beigliDit rolletje met een mooie, donkere spiraal in het midden is gebaseerd op het klassieke recept voor beigli, hét traditionele gebak in Hongarije. De lange rollen zijn meestal gevuld met een mengsel van walnoten of maanzaad, honing en rozijnen en soms jam. De lekkernij wordt het hele jaar bij feestelijke gelegenheden in kleine plakjes geserveerd. Beigli: maanzaadrolletjes Voor 2 stuks Ingrediënten: – 125 gram bloem – 1⁄2 zakje gedroogde gist – 1 eetlepel suiker – 5 gram zout – 2 eidooiers – 50 milliliter melk, lauw – 40 gram boter, gesmolten + extra om te bestrijken – sap en rasp van 1 sinaasappel – 30 gram rozijnen – 1 eetlepel rum – 75 gram maanzaad – 3 eetlepels vloeibare honing Bereiding: • Meng de bloem, gist, suiker en het zout in een kom. • Doe er de eidooiers, melk en boter bij en kneed dit tot een zacht deeg. • Vorm het deeg tot een bal en laat deze afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen tot de hoeveelheid deeg bijna verdubbeld is. • Boen de sinaasappel, rasp de schil en pers de sinaasappel uit. • Doe de rozijnen met het sap, de rasp en de rum in een pan en laat dit samen met de honing en het maanzaad 15 minuten zachtjes met het deksel op de pan koken tot het meeste vocht verdampt is. • Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Maal dan het mengsel in een keukenmachine zo glad mogelijk of gebruik een vijzel. • Houd wat deeg apart om straks mee te versieren. • Strijk het werkvlak en het deeg met olie in en rol het deeg uit tot een lap van 20×30 cm en 1 cm dik. • Snijd het deeg in tweeën. Verdeel hier het maanzaadmengsel over. Laat aan de randen 1 cm vrij. • Rol het deeg stevig op; begin aan een lange kant. Vouw de uiteinden naar binnen en druk dicht. • Maak slangetjes van het overgebleven deeg en versier hier de rolletjes mee. • Leg de rolletjes met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat en dek ze losjes af met een met bloem bestoven doek. • Laat 1 uur rijzen tot de hoeveelheid deeg verdubbeld is. • Verwarm de oven voor op 200 °C. • Bestrijk de rolletjes met wat gesmolten boter. • Bak ze in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. • Haal de rolletjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Receptuur en bereiding: Dosia Brewer Fotografie: Eric van Lokven Styling: Jet Krings

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht