Het fijne van een hartige taart: je kan ‘m vooraf vast maken. Dan hoef je ‘m later alleen nog maar de oven in te schuiven. Deze variant met burrata, tomaatjes en groene asperges is een lust voor het oog en smaakt heerlijk!
Hartige taart met burrata, groene asperges en viooltjes
Voorgerecht voor 4-6 personen | ± 1 uur
Ingrediënten
Voor de bodem
- 220 g bloem
- 50 g zoute gerookte amandelen
- 100 g boter
- 2 el koud water
- Ook nodig: een taart- of cakevorm (taartvorm met losse bodem Ø 22 cm)
Voor de vulling
- 100 g crème fraîche
- 200 g mascarpone
- 1 (biologische) citroen
- 2 takjes tijm
- 2 takjes dille
- 100 g aspergetips
- 100 g gekleurde cherrytomaten
- 1 burrata
- 1 takje basilicum
- olijfolie
- versgemalen peper en zout
- 20 g eetbare violen
Bereiding
- Hak en meng voor de bodem de bloem, gerookte amandelen, boter en water in de keukenmachine tot een homogeen deeg.
- Maak een bal van het deeg en druk plat. Leg de deegbal 30 min. ingepakt in plasticfolie in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng ondertussen voor de vulling de crème fraîche met de mascarpone.
- Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hak de dille fijn.
- Meng het citroensap en de rasp, tijm en dille door het mascarponemengsel. Breng op smaak met peper en zout.
- Rol de deegbal uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Vet de bakvorm in met olie.
- Bekleed de bakvorm met het deeg. Snijd overtollig deeg weg met een scherp mesje. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
- Bekleed het deeg met bakpapier.
- Verdeel blindbakvulling over het deeg en bak de bodem eerst 20 min. met deze vulling.
- Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak het nog eens 15 min. af.
- Gril de asperges kort in een grillpan.
- Halveer de tomaatjes.
- Laat de bodem iets afkoelen.
- Verdeel het mascarponemengsel over de afgekoelde bodem.
- Verdeel de burrata, groene asperges en de tomaatjes over de taart.
- Breng op smaak met peper en zout, olijfolie en verse basilicum.
- Garneer met de violen. Serveer direct.
CREDITS: FOTOGRAFIE JAN LUIJK | STYLING INGRID VAN KURINGEN, JULIE TEEKEN (FOOD) | RECEPTUUR JULIE TEEKEN | BEWERKING DOSIA BREWER