Te mooi om te eten, maar te lekker om te laten liggen. Want dit recept met viooltjes als basis geuren op het bord minstens zo aantrekkelijk als in de tuin. Net als deze hartige taart met burrata, groene asperges en viooltjes.
Hartige taart met burrata, groene asperges en viooltjes
Voorgerecht voor 4-6 personen. Bereidingstijd is ± 1 uur.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 220 g bloem
- 50 g zoute gerookte amandelen
- 100 g boter
- 2 el koud water
- Ook nodig: taartvorm met losse bodem Ø 22 cm
- 100 g crème fraîche
- 200 g mascarpone
- 1 (biologische) citroen
- 2 takjes tijm
- 2 takjes dille
- 100 g aspergetips
- 100 g kleurde cherrytomaten
- 1 burrata
- 1 takje basilicum
- Olijfolie
- Versgemalen peper en zout
- 20 g eetbare violen
Bereiding
- Hak en meng voor de bodem de bloem, gerookte amandelen, boter en water in de keukenmachine tot een homogeen deeg.
- Maak een bal van het deeg en druk plat. Leg de deegbal 30 min. ingepakt in plasticfolie in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng ondertussen voor de vulling de crème fraîche met de mascarpone.
- Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hak de dille fijn.
- Meng het citroensap en de rasp, tijm en de dille door het mascarponemengsel. Breng op smaak met peper en zout.
- Rol de deegbal uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Vet de bakvorm in met olie.
- Bekleed de bakvorm met het deeg. Snijd overtollige deeg weg met een scherp mesje. Prik gaatjes met een vork in de bodem.
- Bekleed het deeg met bakpapier.
- Verdeel blindbakvulling over het deeg en bak de bodem eerst 20 min. met deze vulling.
- Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak het nog eens 15 min. af.
- Gril de asperges kort in een grillpan.
- Halveer de tomaatjes.
- Laat de bodem iets afkoelen.
- Verdeel het mascarponemengsel over de afgekoelde bodem.
- Verdeel de burrata, groene asperges en de tomaatjes over de taart.
- Breng op smaak met peper en zout, olijfolie en verse basilicum.
- Garneer met de violen. Serveer direct.
Fotografie Jan Luijk | Receptuur Julie Teeken | Bewerking Dosia Brewer
Lees ook…
Pierogi met tuinboonvulling Radijsjes-avocado toast Gebakken camembert met noten en zuidvruchten