Gratin Dauphinoise met courgette

seasons

11-11-2011 05:56:32

aardappelgratin dauphinoise met courgette met melk jersey koe

aardappelgratin dauphinoise met courgette met melk jersey koeDe Jerseykoe is een bijzondere nieuwe buitenlanders in onze Hollandse polder – inmiddels voelt zij zich hier prima thuis. De slimme Jerseykoe, met haar prachtige ogen met lange wimpers, is een klein koeienras dat oorspronkelijk van het eiland Jersey komt. De melk van de Jersey staat bekend om de romigheid. De eerste Jerseykoe zette in 1964 voet op Nederlandse bodem. Sindsdien is er een klein aantal boeren dat alleen Jerseykoeien houdt. Gratin Dauphinoise met courgette Bijgerecht voor 4-6 personen De melk van de Jerseykoe is dik en romig en heeft een zoetere smaak dan gewone melk. 300 gram courgettes 500 gram vastkokende aardappels boter om in te vetten 500 milliliter slagroom 3 teentjes knoflook, geperst nootmuskaat versgemalen peper zout blaadjes van 3 takjes tijm + extra om te garneren. -Verwarm de oven voor op 160 °C. -Schaaf de courgettes met een mandoline of kaasschaaf in heel dunne plakjes. Schil de aardappels en schaaf ze op dezelfde manier ook in heel dunne plakjes. -Vet een vierkante ovenschaal in. -Verwarm de slagroom en de knoflook in een steelpan. -Leg dakpansgewijs een laagje aardappel op de bodem van de schaal. Bestrooi met nootmuskaat, peper, zout en tijm. Leg er de courgette op en bestrooi met nootmuskaat, peper en zout en tijm. Druk goed aan. Maak weer een laagje met de aardappels. -Schenk het roommengsel in de ovenschaal. De aardappels moeten bijna onderstaan. Bak de gratin in circa 2 uur gaar. Dek de schaal halverwege losjes af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt. -Laat de gratin 10 minuten rusten en serveer hem in mooie vierkanten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht