Gestapelde Lente

Anne Bonthuis

09-04-2016 03:33:33

Lente, zomer, herfst en winter: elk seizoen presenteert Isabelle Beukert een andere taarttechniek. Deze keer is dat de naked cake. De ‘naakte taart’ bestaat uit vijf lagen luchtige citroencake met een vulling van friszoete citroenkwark. Deze feestelijke stapeltaart is van onder tot boven bedekt met een laagje vanille-botercrème en versierd met voorjaarsbloemen.   

Naked cake met citroenkwark, vanille-botercrème en voorjaarsbloemen

Taart voor 10-12 personen  |  Bereidingstijd ± 30 minuten + oventijd ± 45 minuten + afkoelen en rusten ± 9 uur Ingrediënten

  • Cake
  • 5 eieren
  • 150 g suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 25 g maïzena
  • rasp van een ½ citroen
  • snufje zout

 

  • Vanille-botercrème
  • 225 g fijne suiker
  • 75 g gepasteuriseerd eiwit
  • 375 g zachte boter in blokjes
  • zaadjes van 1 vanillestokje

 

  • Citroenkwark
  • 1 eidooier
  • 50 g fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap van een ½ citroen
  • 1½ gelatineblaadjes
  • rasp van 1 citroen
  • 125 g kwark
  • 150 ml slagroom

ook nodig: een suikerthermometer en ingevette springvorm van Ø 22 cm. Gebruik bij voorkeur een extra hoge vorm (van 10 cm hoog), deze zorgt voor een nog mooier resultaat. Bereiding *Verwarm de oven voor op 175°C. *Klop voor de cake met een mixer de eieren samen met beide suikers in ± 10 min. licht en schuimig. *Spatel er voorzichtig het bakmeel, de maïzena, citroenrasp en het zout door en schep in de springvorm. *Bak in het midden van de oven in ± 45 min. gaar. *Controleer na ± 35 min. de gaarheid door met een houten prikker in het midden van de taart te steken. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. *Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen, wikkel hem in plasticfolie en laat hem zeker 8 uur rusten. Tijdens het rusten wordt de structuur steviger; daarna is de cake makkelijker te snijden en krijg je een mooier resultaat. *Doe voor de botercrème 170 g suiker in een pan met zo veel water tot de suiker onder staat. *Breng aan de kook en kook tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. *Klop in een vetvrije kom de eiwitten met 55 g suiker tot zachte pieken en schenk dan al kloppend de hete suikersiroop bij het eiwit. *Klop nog een paar minuten op lagere snelheid. *Laat iets afkoelen en klop dan pas in delen de boter door het schuim (de boter moet niet smelten). *Klop ook de vanillezaadjes erdoorheen. *Klop voor de citroenkwark de eidooier met beide suikers in een kom licht en schuimig. *Week de gelatine in ruim koud water, knijp goed uit en laat in een kommetje in de magnetron heel kort smelten (of smelt met 1 el citroensap in een klein pannetje zonder het te laten koken). *Meng de gelatine met al het citroensap en klop met een garde door het eiermengsel. *Klop zo ook de kwark en citroenrasp door het mengsel. *Klop de slagroom stijf en schep voorzichtig door het kwarkmengsel. *Doe de citroenkwark in een spuitzak en laat in de koelkast opstijven. *Snijd een kapje van de bovenkant van de taart, zodat hij mooi recht is. Draai de taart om zodat de onderkant boven ligt. Die is steviger en beter te decoreren. *Meet de hoogte van de taart en deel dit door 5: als de taart 10 cm hoog is, snijd de taart dan horizontaal in 5 plakken van 2 cm dik. Meet deze plakken af met een liniaal tegen de taartrand en maak met een scherp mes kleine inkepingen, waarbij u de taart telkens een kwartslag draait. Zaag vervolgens met een broodmes de cakelagen tussen de inkepingen los. *Spuit ¼ van de citroenkwark op de onderste plak en smeer goed uit, leg de volgende plak cake erop en herhaal dit tot alle lagen gestapeld zijn. *Smeer met behulp van een spatel of paletmes de zijkanten in met botercrème. *Decoreer de taart met bloemen en werk de onderkant af met een (kanten) lint. Tekst en receptuur Isabelle Beukert |  Fotografie Rob van der Vet | Styling Jet Krings  | Bereiding Yvonne Jimmink  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Recepten