Gerookte makreel met salsa verde

seasons

05-09-2014 07:15:04

gerookte makreel

gerookte makreelKoken op hout of kolen in de buitenlucht gebeurt al sinds de mens het vuur ontdekte. Tegenwoordig denken we bij een barbecue meteen aan snelle gerechten. Maar elke barbecue mét deksel is ook geschikt voor langzaam garen en roken. De ziltige, vette makreel in dit recept krijgt een subtiel aroma door de rook van cederhout. Sappige gerookte makreel met salsa verde Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: – 4 dikke schoongemaakte makrelen (met kop) – handvol zout – 200 gram houtsnippers – aluminiumfolie – 1 bosje basilicum – 1 bosje platte peterselie – 1 bosje koriander – ½ bosje munt – 3 bosuitjes – 1 teentje knoflook, geperst – 7 eetlepels olijfolie – 100 gram kappertjes – 50 gram augurkjes – sap van 1 limoen – versgemalen peper – 4 limoenen Bereiding: • Wrijf de vissen in met zout en laat ze afgedekt marineren tot de barbecue klaar is. • Laat de houtsnippers weken in ruim water. • Gebruik de helft van de gebruikelijke hoeveelheid kooltjes en steek de barbecue aan. • Laat de kooltjes branden tot ze wit zien in circa 45 minuten. • Laat de houtsnippers uitlekken en wrijf met keukenpapier het zout goed van de vis. • Schuif de kolen naar 1 kant van de bbq, strooi de houtsnippers erover en zet het rek zo hoog mogelijk op de bbq. • Leg aluminiumfolie op de kant van de grill zonder kolen en leg daarop de makrelen. • Sluit de deksel en rook de vissen in 45 minuten gaar. • Het visvlees moet ondoorzichtig zijn en de huid moet een gouden glans krijgen. (kernthermometer: bij 55-60 °C is de vis gaar). • Hak in een keukenmachine alle andere ingrediënten (behalve limoenen) tot een grove saus. • Breng op smaak met zout en peper. • Serveer met de limoentjes. Weber Smokey Joe Premium, houtskoolbarbecue. (www.seasonsshop.nl). gerookte makreel ingredienten Tekst en recepten Dosia Brewer  Fotografie Jeroen van der Spek Styling Désiréé van Dijk Bereiding Sander de Ponti

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht