Gele wortelsalade met peterselie

Anne Bonthuis

17-04-2015 08:06:04

Rob van der Vet

Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.

Bijgerecht voor 4 personen|Bereiden: circa 25 minuten + 30 minuten marineren. Nodig

  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels citroensap
  • ¼ theelepel gemalen korianderzaad
  • peper, zout
  • 2 theelepels komijnzaad
  • bosje peterselie, ca. 30 gram
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 biologische sinaasappel
  • ½ rode peper
  • 12 gele bospeentjes of 3-4 gele winterwortelen

Lekker met gegrild vlees of kipspiesjes

Bereidingswijze

  1. Klop 4 eetlepels olijfolie, citroensap, koriander, peper en zout tot een dressing en zet apart.
  2. Rooster de komijnzaadjes even in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en schud ze op een schoteltje om af te koelen.
  3. Snijd de peterselie (niet te) fijn en doe in een kom.
  4. Snipper de knoflook fijn en rasp de schil van de helft van de sinaasappel (of meer, naar smaak).
  5. Snijd de rode peper in heel dunne ringetjes en roer knoflook, sinaasappelrasp, peperringetjes en 2 eetlepels olijfolie door de peterselie. Laat de smaken een kwartiertje intrekken.
  6. Breng op smaak met een kneep citroensap, zout en nog wat peper als dat nodig is.
  7. Maak de worteltjes schoon en schaaf ze met een dunschiller in dunne linten. (Keer de winterwortelen regelmatig een slagje, zodat de linten niet te breed worden.)
  8. Meng de wortellinten voorzichtig met de ingrediënten in de kom en laat nog een half uur marineren.
  9. Verdeel de wortelsalade over 4 borden door met een saladetang een pluk linten op het bord te draaien met wat peperringetjes zichtbaar.
  10. Lepel er wat dressing naast of overheen en geef de rest van de dressing er apart bij.
  11. Bestrooi met de geroosterde komijnzaadjes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht