Geitensatijn: kaasjes op een rij

Anne Bonthuis

17-04-2015 08:38:14

Van smeltend zacht tot kruimige brokken: er is een Frans geitenkaasje voor elke smaak. Chèvre geeft bovendien aan bijna elk gerecht diepgang. Smelt hem in de pan of strooi hem over het bord voor een frisse toets. De lekkerste kaasjes op een rij.

Milde Sainte-Maure de Touraine

Dit kaasje wordt al duizend jaar in het dorpje Saint-Maure gemaakt. In het midden van het met as omhulde staafje kaas wordt een strootje geprikt dat helpt om de kaas gelijkmatig te laten rijpen. Deze milde geitenkaas wordt met de tijd steviger van smaak.

Pittig-blauwe Persillé de chèvre fermier

Deze pittige blauwe geitenkaas heeft een dun askorstje. Goed rijp is de kaas het lekkerst, dan is de binnenkant smeltend zacht en is hij lekker pikant van smaak. De kaas geeft pit aan geglaceerde zoete worteltjes of milde bloemkoolsoep.  

Romige Ferme Linol Pisé du Lot

Een ongepasteuriseerde boerengeitenkaas met een iets nootachtige smaak. De jonge kaas is satijnzacht van structuur en romig en past goed bij de iets bittere en frisse smaak van witlofsalade.  

Nootachtige Rigotte de Condrieu

Deze kleine geitenkaas uit de buurt van Lyon kan jong gegeten worden, maar na een paar weken rijpen komt hij pas echt goed op smaak. De nootachtige, iets zoete smaak geeft een goed tegenwicht aan de kruidige lamsburger met rucola.

Frisse Buche de chèvre

Dit boomstamvormige, zachte geitenkaasje heeft een witschimmelkorst. Bij het smelten behoudt het kaasje dankzij de korst zijn vorm, terwijl de binnenkant lekker vloeibaar wordt. Chavroux en Soignon zijn soorten die hier goed verkrijgbaar zijn. De frisse kaas is een mooie aanvulling op de stevige aardse smaak van de tarte tatin met uien.  

Zachte en intense Fleuret

Deze romige, zachte kaas heeft een soepele korst en een milde geitensmaak. Jong is de kaas licht en fris, bij het rijpen wordt de kaas steeds vloeibaarder en intenser van smaak. Lekker op een kaasplankje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht