Gebrande prei met jonge venkel, aardappelprak en schuim van hazelnoot

seasons

29-09-2009 15:26:31

Gebrande prei met jonge venkel, aardappelprak en schuim van hazelnoot Warme salade/bijgerecht voor 4 personen

  • 4 stokjes jonge prei
  • 2 deciliter azijn
  • 100 gram suiker
  • 1 deciliter water
  • 4 jonge venkelknollen (klein ± 8 cm)
  • 3 Nicola aardappelen
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • zout, versgemalen peper
  • 5 stengels bieslook, fijngesneden
  • 125 gram boter
  • 2,5 deciliter kippenbouillon
  • 75 gram hazelnoten, geroosterd
  • citroensap

Haal de buitenste ring van de prei eraf en was de prei onder de kraan schoon. Breng de azijn, de suiker en het water in een pan aan de kook. Doe de prei erin en kook 1 minuut mee. Haal van het vuur en zet weg. Maak de venkel zo schoon dat er 3 losse schelpen ontstaan die rechtop gezet kunnen worden. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook en kook de schelpen in ca. 10-15 minuten gaar.
Kook de aardappels in een laagje water in ca. 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen en pel ze. Maak de aardappel aan met de crème fraîche, peper en zout en vul de venkeltjes er mee. Verwarm de boter in een steelpannetje en laat koken tot de boter bruin begint te kleuren. Neem de pan van het vuur en giet de boter af in een koude pan. Laat de donkere puntjes in het steelpannetje zitten en gooi ze weg. Meng de boter met de kippenbouillon en de geroosterde hazelnoot. Mix ze met een staafmixer, breng op smaak met citroensap en passeer door een zeef. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed warm worden. Haal de prei uit het zoet-zuur en dep ze droog op een
keukendoek. Zet de prei met de gesneden kant op de hete pan. Brand kort zodat de
ringen mooi te zien zijn.  Serveer de gevulde venkel met de prei en schep er op het laatst het luchtige hazelnootschuim over.

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht