Garnalenkroketjes op zeewiersalade

seasons

08-03-2013 07:56:30

garnalenkroket

garnalenkroketEerder schreven we een artikel over heerlijk verse Waddengarnalen. Vandaag een heerlijk  recept met deze fijne, zilte en ietswat zoete garnaaltjes. Garnalenkroketjes op zeewiersalade Voor 12 kroketjes Ingrediënten – 3 blaadjes gelatine – 30 gram gedroogd zeewier (natuurvoedingswinkel of toko) – 5 deciliter visfond – 80 gram boter – 100 gram bloem – 5 deciliter melk – 350 gram gepelde Hollandse garnalen – 2 eieren, eiwit en dooier gescheiden – 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes – sap en rasp van 1 limoen – 3 eetlepels sesamolie – versgemalen peper – zout – 2 eetlepels sojasaus – 3 eetlepels olie panko broodkruim of paneermeel – olie om te frituren – 1 citroen • Week de gelatine en het zeewier in ruim koud water. • Kook de fond in tot 2½ deciliter. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat al roerend ca. 1 minuut zachtjes pruttelen tot het wit uitslaat. Voeg onder goed roeren scheutje voor scheutje de visfond en daarna de melk toe en laat ca. 3 minuten op zacht vuur al roerend garen. • Neem de pan van het vuur en meng er de uitgeknepen gelatine, de garnalen, de eidooiers, 2 eetlepels fijngesneden zeewier, het sesamzaad, 1 eetlepel limoensap, de limoenrasp, peper en zout toe. • Laat de vulling in een platte bak afkoelen en opstijven in de koelkast. Klop een dressing van de rest van het limoensap, de sesamolie en de sojasaus en maak er de zeewiersalade mee aan. • Klop de eiwitten los. Vorm van het afgekoelde mengsel 20 kroketjes. • Zeef de panko of paneermeel en wentel de kroketjes zorgvuldig door het fijne kruim. Haal ze door het losgeklopte ei en rol ze nu door het grove deel van de kruimels die in de zeef overbleven + eventueel wat extra. • Laat de kroketten ca. 15 minuten drogen in de koelkast en bak ze in 3-4 minuten in frituurvet van 180 ºC lichtbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. • Serveer ze op de zeewiersalade met partjes citroen.

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht