Fish ‘n chips uit Nieuw Zeeland

seasons

11 oktober 2013

fish n chips

fish n chipsHet ultieme eilandgerecht 
bestaat uit vis met aardappelen. Het lekkerste uit de zee wordt in beide Zeelanden (Zeeland & Nieuw-Zeeland) liefst met knapperige aardappels van het land gegeten. Fish and Chips Hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen Ingrediënten: Voor de vis: – sap en rasp van ½ citroen – 1 geperste teen knoflook – 750 gram kabeljauw, in stukken – 100 gram bloem – zout – versgemalen peper – 2 eieren – 75 gram panko (Japans broodkruim) – olie om in te frituren Voor de chips: – 1 kilo bintjes – zout – olie om in te frituren – 2 theelepels selderijzout – ½ theelepel rozemarijn, fijngehakt Bereidingswijze: Voor de vis: • Meng de citroen met de knoflook en wrijf er de stukken vis mee in. • Laat circa 20 minuten marineren. • Breng de bloem op smaak met wat peper en zout en schep op een soepbord. • Klop de eieren los in een ander soepbord. • Schep de panko op een derde bord. • Verhit de frituurolie tot circa 180 °C. • Dep de stukken vis droog en haal ze eerst door de bloem. • Schud het overtollige er af en doop ze dan in het ei. • Wentel ze door de panko en zorg ervoor dat het hele stuk met panko is bedekt. • Frituur de vis in de hete olie. Telkens een paar stukken tegelijkertijd zodat de olie niet al te veel afkoelt. • Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. • Houd tot gebruik eventueel warm in een oven van 125 °C. Voor de chips: • Was de aardappels maar schil ze niet. • Snijd ze in de lengte in dikke plakken. • Snijd deze plakken weer in dikke repen. • Was de patat in ruim water. Leg ze dan circa 15 minuten in een bak met ruim water met ½ theelepel zout. • Verhit de frituurolie op 140 °C. • Zet een groot bord of bakblik klaar en bedek met een dubbele laag keukenpapier. • Dep de frieten droog en bak ze in 2 porties in circa 7 minuten gaar maar niet bruin. • Neem ze uit de pan en laat ze op het keukenpapier uitlekken en helemaal afkoelen. • Meng het selderijzout met de rozemarijn. • Verhit de olie nu tot 180 °C. • Bak de chips in 2 porties in circa 3 minuten bruin en knapperig. • Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat van het rozemarijn-selderijzout. Tip: lekker met chilisaus of mayonaise met wat fijngehakte rozemarijn. Tekst en recepten: Dosia Brewer Fotografie: Jeroen van der Spek Styling: Désiréé van Dijk Bereiding: Sander de Ponti

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht