Drielaagse feestelijke chocoladetaart met winterse kruiden

Anne Bonthuis

9 december 2018

chocoladetaart

Crème verrijkt met winterse kruiden als kurkuma, steranijs en kaneel, donkere fairtrade chocolade en glinsterende gouden sprinkles maken deze bijzondere drielaagse chocoladetaart een sprankelend spektakel tijdens het kerstdiner!

Ingrediënten

Taart

  • 350 g bloem
  • 125 g Fairtrade cacaopoeder
  • 250 g Fairtrade ruwe rietsuiker
  • 1 zakje bourbon vanillesuiker
  • 1/2 tl zout
  • 20 g bakpoeder (ca 2,5 tl)
  • 150 ml sterke koffie of espresso
  • 175 ml rijstolie
  • 375 ml rijstmelk

Golden milk advocaat

  • 400 ml Fairtrade kokosmelk
  • verse kurkuma van ca. 1 cm, in schijfjes (of 1/4 tl gedroogde kurkuma)
  • verse gember van ca. 2 cm, in schijfjes
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelpijpje
  • 3 kardemom peulen, licht gekneusd
  • schil van een halve biologische sinaasappel, alleen het oranje gedeelte
  • 1 vanille peul, merg eruit geschraapt
  • 40 g maizena + een scheutje koud water
  • 25 g suiker
  • 75 ml rum

Slagroom

  • 1 pakje Alpro slagroom
  • 2 el suiker
  • 1 el citroensap

Ganache

  • 100 g Fairtrade vegan pure chocolade
  • 150 ml Fairtrade kokosmelk

Decoratie (verkrijgbaar bij bakwinkels of online)

  • eetbaar goudpoeder
  • eetbare gouden glitters

Bereidingswijze

Taart Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bekleed 3 lage taartvormen van ca. 23 cm doorsnede met bakpapier, of vet ze in met plantaardige boter. Meng alle droge ingrediënten in een ruime beslagkom. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom of maatbeker. Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng kort en goed door tot een egaal mengsel. Roer niet te veel, anders rijst de taart minder mooi. Verdeel het mengsel over de drie taartvormen en bak in ca. 25 minuten gaar. Laat de taarten afkoelen alvorens op te maken. Golden milk advocaat Doe kokosmelk, kurkuma, gember, steranijs, kaneel, kardemom, sinaasappelschil, vanillemerg en lege vanillepeul in een pan en breng zachtjes aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat op laag vuur ca. 15 minuten zachtjes trekken. Zorg ervoor dat de melk niet verdampt. Zeef de melk en doe terug in de pan. Roer de maizena los met een scheutje water en de suiker. Voeg dit papje al roerend toe aan de kruidige kokosmelk. Het mengsel gaat nu binden. Kook nog enkele minuten zachtjes door onder voortdurend roeren. Doe het mengsel over in een bakje, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Doe het mengsel vervolgens over in een mengbeker en voeg de rum toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde, vla-achtige massa. Slagroom Klopt de slagroom stijf samen met de suiker en het citroensap. Ganache Hak de chocolade in kleine stukjes en doe over in een hittebestendige kom. Breng de kokosmelk aan de kook en giet zodra het kookt over de chocolade. Roer af en toe kort door tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat een klein beetje afkoelen (maar niet helemaal koud en stijf worden), zodat de ganache wat dikker wordt en makkelijk smeerbaar is. Opmaak Haal de taarten uit hun vorm en plaats een taart op een mooi bord. Besmeer deze taart met 1/2 van de golden milk advocaat. Breng vervolgens de helft van de slagroom hierop aan. Dek af met de tweede chocoladetaart en weer 1/2 deel van de advocaat en de slagroom. Dek vervolgens af met de laatste chocoladetaart en besmeer de bovenkant met de ganache. Decoreer de taart door er met een zeefje een mespuntje goudpoeder over te verdelen en verdeel er nog wat eetbare glitters over. Met dank aan Lisette Kreischer (tekst en fotografie) en Maartje Borst (recept) en Max Havelaar

Win een (h)eerlijk chocoladepakket voor de kerstdagen

Wil jij met een goed gevoel genieten van lekkere chocolade tijdens de kerstdagen, zoals kerstkransjes en -pralines? Kies dan voor Fairtrade-chocolade met een puur en eerlijk verhaal. Wij mogen van stichting Max Havelaar alvast even voor Kerstman spelen en geven 6 eerlijke kerstchocoladepakketten weg.

Lees ook:

Nagerecht: red velvet-bolletjes met chocola en granaatappel Appelcidercocktails Kastanje-chocoladetaart met mispelgelei

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Nagerecht