Kastanje-chocoladetaart met mispelgelei

Anne Bonthuis

3 november 2015

Goudrenetten, mispels, kweeperen en pruimen zijn mooie oude fruitsoorten die door alle nieuwe rassen en exotisch fruit wat in de vergeethoek zijn geraakt. Seasons geeft ze een warm welkom in en op 4 bijzondere en overheerlijke taarten. Zoals deze stevige taart met een vulling van kastanjeroom en mispelgelei. De taart wordt ook afgewerkt met een mooie glimmende laag mispelgelei.

kastanjes

Zoet | Voor circa 12 stukken

Ingrediënten

  • 500 gram zachte mispels (+ extra om te garneren)
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 500 milliliter water
  • 200 gram geleisuiker
  • 350 gram boter (+ extra om in te vetten)
  • 500 gram bittere chocolade
  • 50 voor de taart
  • 230 gram suiker
  • 135 ml Grand Marnier
  • 3 eidooiers
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels maïzena
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1100 gram gezoete kastanjepuree
  • 280 milliliter slagroom
  • (eventueel marrons glacés en kastanjes om te garneren)

Chocoladetaart

 Bereidingswijze

  1.  Snijd de mispels doormidden en doe ze in een pan met de citroen en het water. Breng aan de kook en kook circa 1 uur met het deksel schuin op de pan.
  2. Doe de massa in een met een dunne (thee)doek bekleedde zeef en laat uitlekken. Druk af en toe aan. Breng het sap vervolgens aan de kook en laat het even goed doorkoken. Voeg de geleisuiker toe en laat het nog 4 minuten borrelend koken. Doe het mengsel in een goed schoongemaakte pot tot gebruik.
  3. Verwarm de oven voor op 150 ˚C. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in met boter. Doe de chocolade, 100 gram boter, 50 gram suiker en 135 milliliter Grand Marnier in een pannetje en verhit het zachtjes. Laat de chocolade al roerend smelten.
  4. Klop in een andere kom in 3 minuten de eidooiers, eieren, 80 milliliter room en de maïzena met de mixer. Meng er het chocolademengsel, de helft van de sinaasappelrasp en 900 gram kastanjepuree door.
  5. Bak de taart 1¼ uur in het midden van de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en bak nog eens 45 minuten. Laat de taart helemaal afkoelen.
  6. Snijd de taart doormidden. Klop de slagroom stijf met de suiker. Roer de rest van de kastanjepuree los met de rest van de sinaasappelrasp. Spatel de slagroom door de kastanjepuree.
  7. Doe op de onderste helft van de taart eerst een laagje gelei en dan de helft van de kastanjeroom. Doe de bovenkant erop en verdeel de rest van de kastanjeroom erover. Dek af met de rest van de mispelgelei. Garneer eventueel met de marrons glacés, mispels en kastanjes.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Recepten