Fatteh met halloumi

Marloes Blom

1 oktober 2022

fatteh met halloumi

Krokante, zoute halloumi met daarop gekruid rundergehakt en tahinyoghurt – klinkt dat lekker of niet? Fatteh is een Arabisch recept, en kookboekenschrijfster Sabrina Ghayour combineert ‘m in haar nieuwste boek ‘Persiana elke dag’ met halloumi. Heerlijk!

Sabrina over deze fatteh:

“Ik combineer graag ingrediënten uit verschillende culturen. Halloumi wordt veel gegeten op Cyprus en fatteh is een Arabisch recept, maar als twee dingen zo ongelooflijk lekker zijn, kan ik de verleiding niet weerstaan om ze toch samen te voegen: krokante, zoute halloumi met daarop gekruid rundergehakt en tahinyoghurt. Verdubbel de hoeveelheden als je zin hebt om dit te delen en zorg dat je wat geroosterd pitabrood bij de hand hebt om alles bij elkaar te brengen en tot de laatste kruimel op te peuzelen.”

Fatteh met halloumi

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 g halloumi
  • plantaardige olie
  • 250 g rundergehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookgranulaat
  • 2 el granaatappelmelasse
  • een handvol granaatappelpitjes
  • een handvol gehakte koriander
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • pitabrood, voor erbij

Voor de tahinyoghurt

  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 el tahin
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • sap van 1⁄2 citroen
fatteh met halloumi

Bereiding

  1. Halveer de halloumi in de lengte, zodat je 2 lange rechthoekige stukken hebt. Snijd elk stuk in 4 gelijke repen en elke reep in 3 gelijke blokjes.
  2. Verhit een scheutje plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt toe, rul het meteen zo klein mogelijk en bestrooi al doende met het komijnpoeder, het paprikapoeder, het knoflookgranulaat en flink wat zout en peper. Zet apart.
  3. Verhit een andere koekenpan op middelhoog vuur, schenk een laagje plantaardige olie van 1 cm in de pan en verhit tot 170 °C (voeg een stukje brood toe: als het borrelt en niet al te veel sist, is de olie heet genoeg). Bekleed een bord met een dubbele laag keukenpapier.
  4. Voeg de halloumi toe aan de hete olie en bak aan alle kanten goudbruin.
  5. Zet intussen een kleine pan op laag vuur, voeg de ingrediënten voor de tahinyoghurt met flink wat zout en peper toe en roer goed door. Voeg indien nodig wat lauw water toe om de yoghurt iets te verdunnen. Laat warm worden en haal van het vuur.
  6. Schep de gebakken halloumi met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op het bord met keukenpapier.
  7. Leg eerst de halloumi op een bord en schep daarna het gehakt erop, gevolgd door de tahinyoghurt, de granaatappelmelasse, de granaatappelpitjes en de koriander. Serveer direct met de pitabroodjes.

Persiana elke dag. Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak

Persiana elke dag is hét vervolg op Persiana, het succesvolle debuut van Sabrina Ghayour – de ongekroonde koningin van de Perzische keuken. Ongecompliceerde gerechten, bomvol smaak. Gerechten die je elke dag op tafel kunt zetten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.

In Persiana elke dag vind je smaakvolle groentegerechten snelle eenpansgerechten, ovenschotels en meer. Kleine gerechten zoals gebakken haloumi met citroen, wilde tijm en honing, en salades die je in een handomdraai maakt zoals venkel-sinaasappelsalade met pistachenoten en granaatappelpitten. Of bijvoorbeeld een bakplaat met kofta, orzo, tomaten en feta. Bij elk recept staat aangegeven of het gerecht vegetarisch of veganistisch is.

Sabrina Ghayour | Persiana elke dag. Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak | Good Cook | € 27,50 | Meer informatie via goodcook.nl, te bestellen via je eigen boekhandel.

CREDITS: TEKST SABRINA GHAYOUR | FOTO KRIS KIRKHAM

Ook lekker

  • Labneh – dat kost even wat moeite maar dat is het waard. Dat geldt helemaal voor deze variant met komijnpoeder, citroen, hazelnoten en rozenblaadjes. Probeer maar!
  • Mari Maris heeft een huis met grote moes- en kruidentuin in Noord-Frankrijk. En met de oogst maakt ze heerlijke gerechten, net als haar goede vriendin, cooking goddess Yvette van Boven. Onlangs verscheen Mari’s vijfde (vegetarische) kookboek met heerlijke recepten en mooie foto’s van de hand van de man van Yvette, Oof Verschuren. De inhoud: groentegerechten voor als je eigenlijk geen zin of tijd hebt om te koken – maar toch trek hebt in iets lekkers. Zoals deze crêpe/wrap met courgette die vanzelf gaart. Dat zeiden we, easy peasy. Je hebt er ook nog eens heel weinig ingrediënten voor nodig.

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht