Erwtensoep is heerlijk met de koude dagen die voor de deur staan. Warm lekker op en geniet van deze heerlijke soep. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ±60 min. waarvan oventijd ± 20 min. Weken/koken: ±1 nacht/1 uur
Ingrediënten voor de erwtensoep en koekjes:
- 350 g gedroogde erwten
- Blaadjes van 2 bosjes basilicum
- 1 teentje knoflook, geperst
- 50 g pijnboompitten
- 130 g Parmezaanse kaas, geraspt + extra om te serveren
- 4 el olijfolie
- 750 ml tuinkruidenbouillon
- 3 el mascarpone
Bereiding:
- Week de erwten 1 nacht in ruim water.
- Kook ze ± 20 min. en neem 1 flinke schep (±50 gram) uit de pan.
- Kook de rest van de erwten in 30-40 min. helemaal gaar.
- Houd wat basilicum apart voor de garnering.
- Doe de rest van de blaadjes in een keukenmachine met de knoflook, de pijnboompitten, 30 g Parmezaanse kaas en de olijfolie.
- Draai er een smeuïge pesto van (voeg eventueel wat extra olie toe) en breng op smaak met zout.
- Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Maak 8 hoopjes van de rest van de Parmezaanse kaas.
- Druk iets aan en bak in de oven in ± 5 min. tot knapperige koekjes.
- Neem uit de oven en houd apart.
- Schakel de oventemperatuur naar 210 ⁰C.
- Schep 1 el pesto door de achtergehouden erwten.
- Bak ze op een bakplaat in het midden van de oven in 15-20 min. knapperig.
- Doe de rest van de erwten in een soeppan, voeg de bouillon toe en kook even door.
- Houd 1 el pesto apart en pureer de soep met de rest.
- Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
- Verdeel de soep over 4 borden of kommen.
- Klop de mascarpone los en roer in 2 slagen door de soep.
- Garneer met wat extra pesto, geroosterde erwten en de parmezaankoekjes.
Productie, tekst en recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Jan Luijk Probeer ook eens deze herfstige risotto van gort met pompoen. En voor het toetje raden wij je yoghurtijs met aalbessen aan.